Završena druga po redu konferencija pomorskih nauka u Kotoru – KIMC 2022




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Prateći 63. godišnjicu Pomorskog fakulteta Kotor UCG, održana je druga po redu konferencija pomorskih nauka pod nazivom 2nd Kotor International Maritime Conference – KIMC 2022. Konferencija je održana u periodu 27-30. novembra 2022. godine u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor, dok je suorganizator događaja bila Opština Kotor.

Ovogodišnja četvorodnevna konferencija KIMC 2022 otpočela je inicijalnim sastankom Udruženja alumnista Pomorskog fakulteta Kotor u nedjelju, 27. novembra u hotelu „Cattaro“. Sastanku je prisustvovao menadžment Fakulteta, ali i brojni nekadašnji studenti ove univerzitetske jedinice, od njenog osnivanja 1959. godine kao Više pomorske škole pa do danas. Nakon pozdravnih govora i informativnih prezentacija predstavnika Fakulteta, predstavnika Bokeljske mornarice, Udruženja pomoraca i studenata, na sastanku je imenovan i Inicijalni odbor za sazivanje Osnivačke skupštine Udruženja. Skupštinu će činiti svi alumnisti Fakulteta, a za cilj će imati povezivanje profesionalaca koji su svoje osnovno stručno znanje stekli u okviru Pomorskog fakulteta Kotor u cilju bolje međusobne i saradnje sa Pomorskim fakultetom Kotor, ali i podrške budućim kolegama i ukupnog uticaja na pomorstvo i pomorsku privredu Crne Gore.

Svečano otvaranje Konferencije održano je u ponedjeljak, 28. novembra u velikoj sali Kulturnog centra „Nikola Đurković“ u prisustvu velikog broja naučnih radnika i istraživača, predstavnika visokoškolskih ustanova iz regiona i daljeg inostranstva, ali i velikog broja predstavnika drugih institucija i privrednika iz oblasti plave ekonomije. Na otvaranju su u ime domaćina govorili predsjednik Opštine Kotor, g. Vladimir Jokić i dekan Pomorskog fakulteta Kotor, prof. dr Špiro Ivošević, a Konferenciju je zvanično proglasio otvorenom rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović.

U okviru otvaranja, održana je i prezentacija kompanije Adriatic 42 koja se na mjestu nekadašnjeg brodogradilišta Bijela odnedavno bavi remontom velikim plovila.

U okviru svečanog dijela, za sve prisutne priređen je i svečani koktel, nakon kojega su održavane prezentacije naučnih radova na osnovu tematskih sesija Konferencije koje su paralelno održavane u salama Kulturnog centra i hotela Cattaro. Preko 70 recenziranih i prihvaćenih apstrakata okupilo je oko 150 naučnih radnika i istraživača sa oko 50-ak srodnih institucija iz regiona i daljeg inostranstva.

U okviru trećeg dana Konferencije, održane su dvije studentske sesije sa 18 prezentacija koje su studenti Pomorskog fakulteta Kotor pripremili sa svojim profesorima-mentorima. Istog dana, predstavljeno je i više privrednih partnera i međunarodnih projekata u kojima Fakulteta učestvuje, među kojima je učesnicima posebno bila interesantna promo tura projekta Nautica CBC koja se održala na turističkom brodu „Katica“ uz krstarenje Bokokotroskim zalivom.

Završni dan Konferencije obilježila su tri panela posvećena strategiji razvoja pomorske privrede u Crnoj Gori za period 2020-2030. koja su organizovana u saradnji sa Ministarstvom kapitalnih investicija, konkretno Direktoratom za pomorski saobraćaj, sigurnost plovidbe, zaštitu od zagađenja i pomorsku privredu. Učesnici prvog panela, kojim je moderirala generalna direktorica Direktorata, gospođa Maja Mijušković, imali su priliku da razmijene mišljenja i iskustva u vezi sa stanjem i perspektivama razvoja plave ekonomije u Crnoj Gori, dok je drugi panel bio konkretno vezan za razvoj jahting i kruzing industrije u našoj zemlji. Završni panel odnosio se na izazove i perspektive kada su u pitanju transfer kompetencija, inovacija i znanja u našoj pomorskoj industriji.

Nakon četiri bogato ispunjena dana Konferencije, Organizacioni odbor KIMC 2022 još jednom izražava zadovoljstvo zbog uspješne realizacije svih planiranih aktivnosti i veliku zahvalnost svim učesnicima i svim prijateljima Pomorskog fakulteta Kotor koji su nas i ovom prilikom podržali.

Povezane vijesti:

https://www.kimc.ucg.ac.me/

Film - 2nd Kotor International Maritime Conference, KIMC 2022

Otvorena druga po redu međunarodna konferencija pomorskih nauka u Kotoru - KIMC 2022

Najava druge Međunarodne naučne konferencija iz oblasti pomorstva

PANEL DISKUSIJAMA I DODJELOM NAGRADA ZA UČESNIKE/CE STUDENTSKE SEKCIJE ZAVRŠENA KIMC 2022

U EMISIJI EMISIJI SVIJET NAUKE O KIMC 2022

ODRŽAN PRVI ZVANIČNI SUSRET ALUMNISTA POMORSKOG FAKULTETA, JUTROS SVEČANO OTVARANJE KIMC-A



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.