Održana treća konferencija pomorskih nauka u Kotoru KIMC 2023




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Ovogodišnja konferencija Kotor International Maritime Conference – KIMC 2023 održana je u periodu 26-29. novembar 2023. godine. Organizator konferencije je Pomorski fakultet Kotor u saradnji sa Opštinom Kotor i uz podršku rektorata Univerziteta Crne Gore i sponzora.

Na svečanom otvaranju koje je održano u ponedjeljak, 27. novembra, govorili su dekanica Fakulteta, prof. dr Tatijana Dlabač, predsjedavajući Konferencije, prof. dr Špiro Ivošević, rektor Univerziteta Crne Gore, prof. dr Vladimir Božović, ministar saobraćaj i pomorstva Crne Gore, Filip Radulović, a Konferenciju je zvanično proglasio otvorenom predsjednik Opštine Kotor, gospodin Vladimir Jokić. Prisutne je putem video poruke pozdravio i izvršni direktor Međunarodne asocijacije pomorskih univerzieteta (International Association of Maritime Universities), gospodin Takeši Nakazava. U okviru svečanog otvaranja, održana je i prezentacija mr Igora Petrovića, posvećena Bokeljskoj mornarici, a kap. Vladimir Šparović predstavio je kandidaturu Kotora i Boke Kotorske za Ocean Race 2025, u okviru koje je Pomorski fakultet Kotor zadužen za edukativni dio programa ove prestižne trke jedrilica. Osim autora i učesnika Konferencije, otvaranju je prisustvovao i veliki broj predstavnika domaćih i stranih institucija, udruženja, kompanija, agencija i drugih gostiju.

Po završetku ceremonije otvaranja, održan je svečani koktel za sve prisutne, nakon čega su u okviru plenarne sesije svoja predavanja održali uvaženi profesori dr Časlav Pejović i dr Damir Zec. Profesor Pejović je profesor emeritus Pravnog fakulteta Univerziteta Kjušu u Japanu i predsjednik Crnogorskog udruženja za pomorskog pravo, dok je prof. dr Damir Zec redovni profesor Pomorskog fakulteta Univerziteta u Rijeci.  

Program Konferencije nastavljen je tematskim sesijama u okviru kojih je predstavljeno oko 85 radova iz različitih oblasti pomorskih nauka čiji autori dolaze iz 20-ak zemalja svijeta. Osim velikog broja autora sa različith univerzitetskih i drugih institucija, svoje radove predstavili su i studenti Pomorskog fakulteta Kotor i nekoliko univerziteta iz inostranstva tokom tri studentske sesije.

Pored predstavljanja naučnih radova, za učesnike i goste su organizovani prateći sadržaji – obilazak Starog grada, posjeta Pomorskom muzeju Kotor, Akvarijumu Boka i Centru za istraživanja, inovacije i preduzetništvo Pomorskog fakulteta Kotor.

U završnom danu Konferencije, održane su i tri panel diskusije na aktuelne teme iz pomorstva, naročito u odnosu na Crnu Goru i Boku. Paneli su bili posvećeni položaju žena u pomorstvu, zatim ulozi pomorskih sindikata u zaštiti prava pomoraca, dok je završni panel bio posvećen spremnosti institucija za adekvatan odgovor u slučaju zagađenja naftom u Zalivu. Svaka od tema izazvala je pažnju javnosti i želju za daljim razgovorima na ove aktuelne teme, a nakon održanih panel diskusija, ovogodišnja konferencija Kotor International Maritime Conference – KIMC 2023, proglašena je zatvorenom.

Osim sve većeg broja učesnika koje konferencija KIMC privlači svake godine iz sve većeg broja zemalja, ovaj godišnji naučno-istraživački događaj je od velikog značaja i za pitanja pomorskog obrazovanja, obuka i ukupne pomorske privrede Crne Gore.

Povezane objave:

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1271/objava/172280-otvorena-span-class-cyrlatignore-3rd-kotor-international-maritime-science-conference-kimc-2023-span 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.