Prezenzacija FESTO u srijedu




Prezenzacija FESTO u srijedu

U organizaciji Mašinskog fakulteta, 9. marta 2022. godine, u srijedu, odražaće se predavanje na temu

Industrija 4.0 – Nova filozofija u proizvodnji

Predavanje počinje u 10h, u sali bivšeg Rektorata, u zgradi Tehničkih fakulteta. Posle predavanja će se održati diskusija i odgovarati na pitanja prisutnih.

Predavači su Saša Simović, dipl.ing. i Marjan Skubić, dipl.ing. iz firme FESTO doo, Njemačka.

Gospodin Saša Simović je rukovodilac Odjeljenja za obrazovanje u FESTO Didaktika, dijelu kompanije koji se bavi organizovanjem konsultacija i treninga za prekvalifikaciju zaposlenih i školskim sistemima, odnosno definisanjem nastavnih planova i programa za „Industriju 4.0" u srednjem i visokom obrazovanju. On je sertifikovani trener za „Industrija 4.0" i nosi titulu Chief Expert za takmičenja u vještinama „Industrija 4.0" pri organizaciji „WorldSkills International". Diplomirao je elektrotehniku u Srbiji, ali i u Montrealu u Kanadi.

Gospodin Marjan Skubić je rukovodilac  Didactic · Festo d.o.o. Ljubljana, Slovenija, odjeljenja koje je zaduženo za FESTO didaktičku opremu na prostoru Balkana.

Kompanija FESTO proizvodi opremu za industrijsku automatizaciju, ali i didaktičku opremu u istoj oblasti. To je jedna od najjačih kompanija na svijetu u svojoj oblasti, i najnagrađivanija firma za didaktičku opremu.

FESTO tijesno sarađuje sa Privrednom komorom Njemačke, GTZ-om, univerzitetima i srednjim stručnim školama u Njemačkoj, učestvuje u pravljenju nastavnih planova za srednje stručne škole i studijskih programa prema potrebama privrede u Njemačkoj, ali i u čitavom svijetu, pa i na Balkanu. U saradnji sa FESTO doo su npr. 2019. godine su na Mašinskom fakultetu u Beogradu otvorene Master akademske studije INDUSTRIJA 4.0.

U Njemačkoj je kompanija Festo član inicijative „Industrija 4.0" njemačke federalne vlade i uključena je u sve ključne standardizacije i inicijative na temu „Industrija 4.0". („Industrija 4.0" predstavlja četvrtu transformaciju u istoriji fabričke transformacije. Njen cilj je efikasnija  proizvodnja, odnosno prelazak na proizvodnju drugog proizvoda bez zaustavljanja proizvodnog procesa.)

Zašto je važna posjeta predstavnika FESTO d.o.o. Mašinskom fakultetu i Univerzitetu Crne Gore?

Crna Gora je 30 godina zasnivala svoju ekonomiju na turizmu. Međutim, strategija Vlade je razvijanje proizvodnje, i poljoprivredne i u drugim oblastima. Proizvodnja se zasniva na tehnologijama, i bez pomoći tehnike i obrazovanja u oblasti tehnike (koje mora uvijek biti korak ispred) ne može se razvijati. Svako ko želi da održi korak sa svijetom mora da stalno radi na sticanju i primjeni novih tehnoloških znanja. Zato je izuzetno važno implementiranje novih tehnologija u obrazovni sistem svake, pa i naše  države. Posebno je značajno obrazovanje tehničara i inženjera, koji su nosioci novog industrijskog razvoja. Isto tako je važno i prekvalifikovanje radnika koji će neminovno ostati bez posla usled krize izazvane pandemijom.

Gdin Simović i gdin Skubić će predstaviti šta FESTO može ponuditi Crnoj Gori i crnogorskom obrazovnom sistemu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.