Učešće Mašinskog fakulteta na međunarodnoj konferenciji u Banja Luci - BSLZ 2022




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske i Agencija za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske 27. i 28. oktobra 2022. godine, u Banjoj Luci, uspješno su organizovali XI Međunarodnu konferenciju „Bezbjednost saobraćaja u lokalnoj zajednici“. Konferencija je održana pod pokrovitelјstvom Savjeta za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske a uz podršku Evropskog savjeta za bezbjednost saobraćaja i Svjetske zdravstvene organizacije.

Na konferenciji je učestvovalo preko 250 stručnjaka iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, predstavnika jedinica lokalne samouprave Republike Srbije, Republike Slovenije, Republike Makedonije i Republike Srpske, predstavnika ministarstava u Vladi Republike Srpske, Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Javne agenciji za bezbjednost saobraćaja Republike Slovenije, Auto–moto saveza Republike Srbije i Republike Srpske, predstavnika fakulteta i udruženja građana Republike Srpske kao i regiona.

Na konferenciji, putem video prezentacije, učešće uzeli i direktor Evropskog savjeta za bezbjednost saobraćaja Antonio Avenoso kao i predstavnik Svjetske zdravstvene organizacije Džonatan Pasmor. Po prvi put konferenciji su prisustvovali i gosti iz ambasada, ataše za unutrašnju sigurnost pri Ambasadi Francuske u BiH pukovnik gospodin Filipe Ganglof i generalni konzul Konzulata Republike Turske u BiH gospodin Oguz Kilic. Konferenciju su otvorili ministar saobraćaja i veza Nedelјko Ćorić, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Mladen Petrović, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač i predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.

Na konferenciji je aktivno učešće kao moderator u panel diskusiji uzeo Doc. dr Boško Matović sa Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Pored toga, prezentovao je rad koji se odnosi na razvoj bezbjednih školskih puteva kroz primjenu geografskih informacionih sistema. Ovom prilikom je istakao da djeca predstavljaju posebno rizičnu kategoriju učesnika u saobraćaju i da je neophodno identifikovati sve izvore opasnosti kojima su djeca izložena na putu od/do škole i preduzeti neophodno mjere kako bi se ovi problemi otklonili. Jedan od koautora rada je bila student master studija Bsc Anđela Vučetić. Učešće na konferenciji je omogućilo razmjenu iskustava i dobre prakse rada u oblasti bezbjednosti saobraćaja, između zemalja u regionu Zapadnog Balkana.

Povezane vijesti: https://www.absrs.org/index.php?option=btg_novosti&catnovosti=&idnovost=861



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.