Učešće Mašinskog fakulteta UCG na okruglom stolu o izazovima gejming industrije




Učešće Mašinskog fakulteta UCG na okruglom stolu o izazovima gejming industrije

Privredna komora, u saradnji sa Savezom elektronskih sportova Crne Gore, organizovala je 15. decembra okrugli sto na temu „Izazovi gejming industrije“. Cilj je bio da se ukaže na potencijal i značaj razvoja e-sporta u Crnoj Gori i regionu, jedne od najbrže rastućih industrija zahtijeva od starih sistema brzo prilagođavanje, te sa sobom kreira i rastući broj novih karijernih prilika.

Savez elektronskih sportova Crne Gore (SESCG) se kao krovna organizacija bavi razvojem, promocijom i regulacijom esporta u CG. Najvažniji od ciljeva Saveza su: unapređivanje strukture i ekosistema e-sporta u regionu, poboljšanje prilika za mlade igrače, razbijanje predrasuda vezanih za e-sport i gejming.

Predsjednica Privredne komore dr Nina Drakić kazala je da su se u vrijeme osnivanja Saveza elektronski sportovi smatrali više hobijem, dok su danas postali zvanična sportska disciplina pa svjedočimo potencijalu koji ova indsustrija ima.

Prema njenim riječima, takmičenja i lige, u pojedinim igrama privlače veliki broj pratilaca i igrača iz čitavog svijeta, a fondovi za nagrade na takmičenjima su veoma značajni.

– Iz ugla privrede, razvoj ove industrije je veoma važan. Prihodi koje ostvariju elektronski sportovi u svijetu, premašuju prihode koje ostvaruju filmska i muzička industrija zajedno. Procjena prihoda na globalnom tržištu iz 2021. godine iznosila je 178 milijardi dolara, dok procjene govore da će do kraja 2025. godine prihodi iznositi 268 milijardi dolara – rekla je Drakić.

Industrija elektronskih sportova se prostire kroz više disciplina i umrežava IT tehnologije, vizuelne i audio umjetnike, kao i mnoge druge grane industrije, te ih treba pravlino valorizovati.

– Iako smo mala zemlja, ova industrija pokazuje potencijal, i zahvaljujući inicijativama koje su pokrenuli igrači i Informacione – komunikacione kompanije iz Crne Gore, već imamo vidljive rezultate u vidu organizovanja velikog broja takmičenja i događaja – kazala je predsjednica.

Naglašava da je veoma je važno steći jasnu sliku, u kom pravcu treba razvijati obrazovni sistem u budućnosti, kao i koja istraživanja bi bila potrebna da bi se na pravi način razvijala ova oblast. Takođe, potrebno je sagledati na koji način ova industrija može uticati na razvoj turističke privrede i pozicioniranje Crne Gore na mapi atraktivne i razvijene destinacije.

Tokom okruglog stola predstavnici SESCG, kao i Svjetske e-sport federacije (IESF) prezentovali su dosadašnji rad i iskustva, kao i nove mogućnosti za unapređenje gejming industrije.

Predstavnici Turističke organizacije Budva promovisali su Crnu Goru kao gejming, boot camp, IT i digital nomad destinacije.

Doc. dr Boško Matović (Mašinski fakultet) govorio je o vezi obrazovanja i gejming industrije. On je ukazao na to kako savremene tehnologije mijenjaju način učenja, te daju potpuno nov pristup obavezama, ali i drugačiji pristup profesora i nastavnika prema učenicima i studentima.

–Primjena gejminga u visokoškolskim ustanovama ima ogroman potencijal koji je potrebno valorizovati – istakao je on, dodajući da posebna šansa leži u oblastima nauke, obrazovanja i promocije.

On se osvrnuo i na korišćenje gejming industrije u saobraćaju, odnosno digitalnim simulacionim studijama, gdje je moguće uspješno simulirati različite uslove i rizične situacije u soabraćaju, sa mogućnošću mjerenja i dobijanja podataka iz ovakvih simulatora.

Tiago Fernandeš, potpredsjednik Esports Europe, kao i član Upravnog odbora IESFa (Svjetske e-sport federacije), kazao je da je IESF dom e-sport porodice koji pruža dodanu vrijednost članovima, pomaže im u razvoju i ujedinjuje ih u svjetski ekosistem e-sporta.

– Radeći u ime svojih zemalja članica, jedna od misija IESF-a je da postanemo edukatori, mentori i vodiči za sve gejmere i obezbjeđujemo e-sport poslove s punim radnim vremenom – kazao je on.

IESF je osnovan 2008. godine i okuplja preko 120 nacionalnih gejming federacija. Organizovao je, između ostalog, 13 godišnjih svjetskih e-sports prvenstava, brojne edukacije za sportiste, sudije i profesionalce, a partner je sa vladama i međunarodnim organizacijama.

– U svijetu 3,24 milijardi ljudi igra video igre, a gejming je najpopularniji hobi novih generacija i gotovo polovina igrača su žene. Vizija je kreirati ujedinjeni svijet e-sporta, kroz podršku i baštinjenje održivog rasta, međunarodnu standardizaciju ove oblasti, obučavanje ljudskih resursa, domaćinstvo nad e-sports turnirima – rekao je Fernandeš.

Prema njegovim riječima, pitanje je trenutka kada će e-sport postati broj jedan među sportovima, jer je već gledaniji od košarke.

Predsjednik Saveza elektronskih sportova Crne Gore Filip Šoć govorio je o gejming industriji u Crnoj Gori, kazavši je da je ovaj savez formiran 2013. godine kako bi se bavio razvojem, promocijom i regulacijom e-sporta u Crnoj Gori.

– Savez organizuje državna, internacionalna takmičenja i lige i sprovodi standardizaciju pravila propisanih od strane Svjetske E-sport Federacije (IESF), a u prethodnih deset godina organizovali smo preko 500 takmičenja – istakao je Šoć.

Prema njegovim riječima, gejming industrija nije samo igranje igrica, a dijelimo je na: PC, konzolne, mobilne, simulatore i VR igrice, dok su djelatnosti kojima se može baviti unutar gejminga: pravljenje igrica; dizajn zvuka; itema; striming youtube; twich; trovo; komentarisanje; novinarstvo; organizacija i produkcija turnira; sudije i administracija turnira.

– E-sport je takmičarsko igranje igrica gdje igrači koriste svoje fizičke i mentalne sposobnosti da se takmiče u raznim naslovima u virtuelnom, elektronskom okruženju – kazao je Šoć.

Ognjen Mušikić, iz Turističke organizacije Budva predstavio je Crnu Goru kao gejming destinaciju i ukazao na to koliko bi bilo značajno za našu državu da se Evropsko prvenstvo u gejmingu organizuje u Budvi, koja ima potrebnu infrastrukturu za prijem tolikog broja igrača i posjetilaca, te bila bi centar Evrope u tom periodu.

– Gejming predstavlja izuzetnu priliku za promociju malih država, kao što je Crna Gora –istakao je Mušikić. On je dodao da bi ovo prvenstvo okupilo 96 takmičara podijeljenih u 16 timova iz 42 države koji bi se oprobale u šest video igara, a trajalo bi deset dana, sa nagradnim fondom od 100.000 eura. Takmičenje bi bilo organizovano u šest arena opremljenih najmodernijom IT opremom.

Prema njegovim riječima, ovo bi predstavilo Crnu Goru kao atraktivnu i popularnu turističku destinaciju i privuklo brojne goste iz inostranstva iz oblasti gejming i kreativnih industrija.

– Pored pomenutog Evropskog prvenstva, u okviru manifestacije eFest 2023, razmatraće se teme nauke i tehnologije, u čemu će učestvovati predstavnici univerziteta, škola (sa fokusom na programerske), naučne zajednice i privatnog sektora – zaključio je on.

Učesnike skupa je između ostalog zanimalo postoji li plan da se gejming integriše u obrazovanje i postane nešto što se izučava u školama. Prezenteri su ocijenili da je riječ o prilično kompleksnom pitanju jer se sve inovacije teško prihvataju, ali da na primjeru simulatora vožnje vidimo da se tako nešto već pojavilo na univerzitetima.

Tiago Fernandeš je istakao da postoje brojne studije koje pokazuju povećanje kognitivnih sposobnosti upravo zbog gejminga, razvijanje liderstva, sposobnosti saradnje sa drugima i sličnog. Takođe je ukazano na benefite gejminga u smislu lakšeg savladavanja engleskog jezika, pa je ocjena da bi školstvo trebalo mnogo brže da se prilagođava novim generacijama.

– Ako se brzo priključimo ovom vozu, u Crnoj Gori možemo da očekujemo ekspanziju gejming indsutrije u narednih pet godina – zaključeno je na skupu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.