Izrađena replika prve štamparske mašine na Balkanu - štamparske prese Đurđa Crnojevića
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Štamparija Ivana Crnojevića je prva južnoslovenska ćirilična i prva državna štamparija u svijetu i predstavlja svojevrstan fenomen evropskih razmjera u srednjovjekovnoj Crnoj Gori. Osnovao ju je 1492. godine Đurađ Crnojević, najstariji sin Ivana Crnojevića, osnivača Cetinja. Ovim je Đurađ Crnojević upisao Crnu Goru velikim slovima na evropskoj mapi kulture.

Može se slobodno reći da je štamparska presa Đurđa Crnojevića među prvim mašinama uopšte koje su korišćene u Crnoj Gori i na Balkanu, što za Mašinski fakultet predstavlja pravi kuriozitet.

Nažalost, u istorijskim podacima nisu ostavljeni tragovi kako je štamparija izgledala, niti od kog materijala je bila napravljena. Zna se samo da je bila napravljena od drveta i da je napravljena po ugledu na Gutenbergove štamparije u Majncu, čiji izum je bio pokretač formiranja sličnih štamparija u drugim evropskim centrima.

Na osnovu dostupnih podataka iz literature, prvenstveno dostupnih filmova sa Jutjuba o izgledu i načinu funkcionisanja Gutenbergove štamparije, čija replika takođe postoji u Muzeju u Majncu, projektni tim Mašinskog fakulteta na čelu sa prof. dr Radoslavom Tomovićem je prvo napravio projekat konstrukcije replike štamparske prese, a zatim istu izradio.

Izrada replike je rađena u saradnji sa preduzećem KM Industrijska oprema d.o.o - Pljevlja, čijim se radnicima i direktoru Mirku Kotlaji posebno zahvaljujemo na uloženom trudu i odličnoj saradnji. Takođe se zahvaljujemo na odličnoj saradnji i projektnom timu projekta DUE MARI, na čelu sa rukovodiocima Majom Kovačević i Tamarom Đukić.

U prostorijama Mašinskog fakulteta obavljena je primopredaja replike štamparske prese i potpisan odgovarajući dokument za primopredaju. Primopredaju su obavili dekan prof. dr Radoje Vujadinović i prof. dr Radoslav Tomović ispred Mašinskog fakulteta u Podgorici. U ime Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore projekat je primila Tamara Đukić.

Projekat adaptacije prostora Njegoševog muzeja - Biljarda na Cetinju, kao i sastavni dio tog projekta pod nazivom "Projekat rekonstrukcije replike prve štamparske prese – Crnojevića štamparske prese", nastao je na osnovu javnog poziva Ministarstva Ekonomskog razvoja i turizma Crne Gore. Finansiran u okviru Interreg – IPA CBC   (Italija-Albanija-Crna Gora) projekta, pod nazivom DUE MARI imao je za cilj promociju turizma i održivog razvoja i povećanje vidljivosti kulturnih dobara navedenog programskog područja.

U narednom periodu, kada se za to stvore uslovi, replika će biti instalirana i izložena u Njegoševom muzeju na Cetinju, Biljardi.

 Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.