Održan okrugli sto o bezbjednosti u tunelima u slučaju požara




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Mašinski fakultet u saradnji sa Akademijom inženjerskih nauka Crne Gore, organizovao je okrugli sto pod nazivom"Bezbjednost učesnika u saobraćaju u slučaju požara u drumskim tunelima".

Događaj je otvorio akademik Petar Vukoslavčević, prof. u penziji Mašinskog fakulteta i tako prisutnima predstavio predavače u okviru okruglog stola.

Uvodnu riječ održali su dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Radoje Vujadinović i predsjednik Akademije inženjerskih nauka Crne Gore, prof. dr Miloš Knežević. Oni su prisutnima poželjeli dobrodošlicu na ovaj događaj, izrazivši nadu da će se aktivnosti ovog tipa realizovati i u budućem periodu, sa ciljem podizanja bezbjednosti svih učesnika u saobraćaju na teritoriji Crne Gore.

Profesor dr Peter Šturm, sa Tehnološkog univerziteta iz Graca, održao je predavanje pod nazivom "Uticaj električnih vozila na funkcionisanje i bezbjednost tunela", u okviru koga su prikazani neki od ključnih aspekata koji se odnose na gašenje požara kod ovakvih vozila unutar tunelskih ciievi. On je ukazao na dobru praksu rada u Austriji i predstavio najznačajnije naučne projekte i istraživanja u ovoj oblasti. Takođe je predstavio nove tehnike gašenja požara na baterijama u električnim vozilima i istakao da nas očekuju brojni izazovi u ovom polju nauke. 

Dr Miodrag Drakulić, direktor Centra za tehničke sustave i požarno inženjerstvo iz Zagreba, održao je predavanje čiji je naziv "Meteorološki aspekti dimenzionisanja sustava mehaničke ventilacije cestovnih tunela", gde je prikazano na koji način pojedini parametri koji se tiču meteoroloških uslova, utiču na funkcionisanje ventilacionih sistema unutar drumskih tunela. On je prikazao iskustva iz Hrvatske u smislu projektovanja tunela i sistema ventilacije u ovim tunelima u visoko-zahtjevnim geografskim i meteorološkim uslovima. Ova tema je privukla značajnu pažnju učesnika, jer su upravo ovi uslovi zastupljeni na auto-putu u Crnoj Gori, kao i u tunelima na primorju. 

Nakon održanih predavanja, uslijedila je dinamična i zanimljiva diskusija, u okviru koje je između ostalog, napravljen osvrt na ono što je u pogledu bezbjednosti saobraćaja u tunelima urađeno na dionici novoizgrađenog auto-puta Smokovac-Mateševo, koja se odlikuje velikim brojem ovakvih objekata. Skupu su pored akademske zajednice prisustvovali predstavnici Monteputa, Ministarstva kapitalnih investicija i Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske. 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.