Svjetska Olimipijada u robotici održana u Mađarskoj

09.11.2019


Finalna Olimpijada u robotici održana je u Djeru, Mađarska i okupila je timove iz 74 zemlje svijeta. Na poziv organizatora, kao specijalni gosti Olimpijade su u ime Univerziteta Crne Gore prisustvovali prof. dr Igor Vušanović dekan Mašinskog fakulteta i prof. dr Marina Mijanović Markuš, rukovodilac multidisciplinarnog studjskog programa Mehatronika.

U razgovorima sa domaćinima je dogovoreno da se pokrene procedura učlanjenja Crne Gore u ovo najznačajnije takmičenje u oblasti robotike na svijetu, a prvi korak je potpisivanje sporazuma koji će u ime Univerziteta Crne Gore zvanično potpisati rektor UCG prof. dr Danilo Nikolić.

Ideje i energija koju su prikazali đaci osnovnih i srednjih škola iz svijeta uvjerilo nas je u potrebu i značaj pokretanja incijative za uvođenje predmeta vezanih za robotiku u osnovne i sredne škole u Crnoj Gori i organizovanje prvog nacionalnog takmičenja u robotici, čime će Crna Gora imati priliku da se uključi u najprestižnije takmičenje u robotici globalno, a sve u cilju uvođenja tzv. STEM pristupa u obrazovanju profila tehničke struke koji su neophodni Crnoj Gori.

 

Dokumenti

Broj posjeta : 140

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.