Mašinski fakultet, 27.03.2020

Mašinski fakultet u borbi protiv COVID-19Grupa inženjera i studenata Mašinskog fakulteta sa kojima su i volonteri, producenti, dizajneri, fotografi, umjetnici, ali i ljekari, okupila se oko ideje da, koliko to mogu, pomognu zdravstvenim radnicima u Crnoj Gori na način da pomoću 3D štampača prave zaštitne vizire i dostavljaju ih svim crnogorskim domovima zdravlja.

Nastavnici i studenti Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore već duži niz godina koriste tehnologiju 3D štampanja u sklopu svojih fakultetskih projekata i aktivno sarađuju sa 3D štamparijama u Crnoj Gori, pružajući svoju radnu snagu, iskustvo i znanje, praveći potrebnu opremu na fakultetskim štampačima. U okviru studijskog programa Mehatronika Mašinski fakultet je izdvojio značajna sredstva u nabavljanju ove specifične opreme, kako štampača tako i specijalizovanih 3D scaner-a  koji služe prije svega za naučne i obrazovne svrhe, ali i za brojne projekte u kojima su uključeni i koji se sprovode na fakultetu.

Mašinski fakultet zajedno sa drugim privrednim i društvenim subjektima, svojim kapacitetima u opremi i ljudima, firmama daje punu podršku u ovim teškim trenucima za naše društvo i državu u oblasti svojih kompetencija i mogućnosti. Tokom jučerašnjeg dana, zajedno sa ostalim partnerima i korišćenjem i naša dva 3D štampača, isporučeno je više od 200 vizira crnogorskim zdravstvenim institucijama, na šta smo veoma ponosni. Postupak izrade se sastoji iz kompjuterskog generisanja 3D modela na računaru, i kasnije se povezivanjem sa štampačem vrši izrada, a na kraju se dobijeni proizvodi upotpunjuju sa prozirnim folijama. Nakon kontrole, viziri idu u ruke naših zdravstvenih radnika. Pored štampača, kao dijela opreme, veliku pomoć u izradi medicinskog materijala pružaju i naši studenti koji znaju da koriste ovu tehnologiju. Kako je potreba za ovom opremom velika, potrebna je veća pomoć u ljudima, pa će fakultet u danima koji dolaze angažovati više studenata i nastavnika na ovom važnom poslu.

Naš cilj, kao društveno odgovornog subjekta, je da u ovom trenutku pomognemo najizloženijima i najbitnijima u borbi protiv virusa COVID-19, a to je naše medicinsko osoblje. Smatramo da na ovaj način možemo značajno da smanjimo troškove nabavke medicinskog materijala kao i da sagledavanjem ostalih potreba zdravstvenog sistema pomognemo i na druge načine. Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore ostaje na raspologanju svim državnim institucijama i subjektima u danima pred nama da sa svojim mogućnostima pomogne u prevladavanju teške situacije u kojoj smo se našli sa cijelim svijetom.

Image

Slika 1. Student Mašinskog fakulteta Luka Radunović na zadatku

ImageImage

Slika 3. 3D štampač za izradu medicinske opreme

 

Medijske objave:

https://www.cdm.me/drustvo/masinski-fakultet-izradom-vizira-protiv-virusa-covid-19/

https://www.portalanalitika.me/clanak/masinski-fakultet-isporucio-preko-200-vizira-u-jednom-danu

https://fosmedia.me/tehnologija/digital/pomoc-zdravstvenim-radnicima-masinski-fakultet-izradom-vizira-protiv-korona

https://www.vijesti.me/vijesti/drustvo/masinski-fakultet-u-borbi-protiv-covid-19-2b88e2ml

https://www.rtnk.me/me/društvo/na-maŠinskom-fakultetu-izradom-vizira-bore-se-protiv-korona-virusa/

http://www.magazinnina.me/2020/03/27/

https://www.antenam.net/koronavirus/153375-masinski-fakultet-tokom-jucerasnjeg-dana-isporuceno-vise-od-200-vizira

https://fosmedia.me/tehnologija/digital/pomoc-zdravstvenim-radnicima-masinski-fakultet-izradom-vizira-protiv-korona

 

Dokumenti

Broj posjeta : 1000