Mašinski fakultet u Erasmus+ projektima




Mašinski fakultet će od ove godine učestvovati u implementaciji još 2 Erasmus+ projekta, od ukupno 7, koliko je Univerzitet Crne Gore dobio selekcijom u 2020 godini.

Dobijanjem 2 nova, Mašinski fakultet će imati ukupno 5 aktivnih projekata u oblasti Erasmus + Izgradnja kapaciteta u visokom obrazovanju, i to:

Svi projekti podrazumijevaju aktivno učešće odabranih studenata.

Početkom ove godine je uspješno okončan i Erasmus + projekat Rebus  (https://www.rebusproject.net/), dobijen u konkursu 2016. godine, preko kojeg je 14 sudenata Mašinskog fakulteta uspješno završilo obuku o preduzetništvu u Palermu – Italija.

Smartel projekat (Improving the process of education through development of e-learning multimedia platform and smart classroam) ima za cilj unapredjenje metoda učenja i predavanja upotrebom modernih ICT tehnlogija. Projektom je predvidjena nabavka vrijedne opreme za razvoj multimedijalne platforme i “pametne” učionice. Multimedijalna platforma će omogućiti rasploživost nastavnog materijala u elektronskoj formi, raspoloživost video prezentacija nastavnog materijala i laboratorijskih vježbi ali i aktivno učešće studenata sa bilo koje lokacije i u bilo koje vrijeme. “Pametna” učionica, izmedju ostalog, podrazumijeva moderno opremljenu učionicu za e-learning koja će omogućiti interaktvino učešće studenata, mogućnost praćenja nastave studenata sa posebnim potrebama i povezvanje učionice sa drugim univerzitetima širom svijeta.

Očekivani rezultati Smartel projekta su:

  • Razvijena multimedijalna platforma i “pametna” učionica za učenje i predavanje
  • Obuka nastavnog kadra za primjenu modern ICT opreme
  • Razvoj novih i unapredjenje postojećih instrukcija za realizaciju predavanja
  • Studijske posjete partnerskim univerzitetim
  • Razmjena iskustava sa partnerskim univerzitetima

Success projekat (Sustainable university – enterprise cooperation for improving graduate employability) ima za cilj uspostavljanje održive saradnje izmedju univerziteta i privrede u cilju boljeg zapošljavanja svršenih studenata. Ključne oblasti u kojima univerziteti i preduzeća mogu saradjivati, shodno ovom projektu su:

  • Razvoj kompetencija i kurikuluma
  • Razmjena programa mobilnosti izmedju univerziteta i preduzeća
  • Organizacija profesionalnih obuka i usluga za potrebe preduzeća
  • Transfer tehnologija izmedju univerziteta i preduzeća

Na projektu učestvuje i crnogorsko preduzeće “Hiperion” d.o.o iz Nikšića čiji je osnivač svršeni student Mašinskog fakulteta Darko Šarančić.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.