Studentima drumskog saobraćaja na raspolaganju simulator vožnje nabavljen preko ERASMUS+ projekta TRAFSAF




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Danas je urađeno dodatno instaliranje softvera i testiranje rada simulatora vožnje u Laboratoriji za bezbjednost saobraćaja na Mašinskom fakultetu, koji je nabavljen u okviru Erasmus+ projekta  "Unapređenje bezbjednosti u saobraćaju u zemljama Zapadnog Balkana kroz unapređenje kurikuluma i razvoj osnovnih i magistarskih studija – TRAFSAF".

Simulator vožnje sadrži veći broj sistema i uređaja koje posjeduje savremeno vozilo, pa u kombinaciji sa odgovarajućim softverskim paketom garantuje studentima drumskog saobraćaja lakše i efikasnije učenje.

Simulator vožnje uključuje upravljački mehanizam, vizuelni sistem, kompjutersku jedinicu, audio sistem i softverski paket za simuliranje vožnje. Upravljački mehanizam je opremljen komponentama za kontrolu tokom vožnje, kao što su: upravljač, sistem transmisije, pedale za ubrzavanje, kočenje i mijenjanje brzina, ručica brisača, ručica pokazivača pravca, kontrola svietala, instrument tabla (brzinomjer, indikatori temperature i broja obrtaja, itd.), kao i taster za startovanje motora. Vizuelni sistem se sastoji od tri LCD monitora veličine 43''. Ovaj sistem omogućava horizontalni ugao vidljivosti od 180 stepeni. Svi zvukovi se prave uzorkovanim snimcima, posebno zvukom motora, koji zavisi od momenta simuliranog motora. Drugi zvukovi su startovanje motora, škripanje pneumatika, saobraćajna nezgoda, kiša, udar vjetra, prskanje vode, saobraćaj i ljudski glas. Softver uključuje dinamičke aspekte vožnje u opštim uslovima, čak i na virtualno vlažnom putu, magli, snijegu ili mraku, generisanje buke, generisanje grafike, bazu podataka, virtuelne objekte, scenarije, obuku/nastavni plan i program, kontrolni meni, prilagođavanje saobraćajnim uslovima u skladu sa zakonskim odredbama određene države.

 

Medijske objave:

https://www.aktuelno.me/crna-gora/studentima-drumskog-saobracaja-na-raspolaganju-simulator-voznje/

https://fosmedia.me/index.php/infos/drustvo/studentima-drumskog-saobracaja-na-raspolaganju-simulator-voznje

https://www.antenam.net/drustvo/167197-studentima-drumskog-saobracaja-na-raspolaganju-simulator-voznje

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.