Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore realizuje Eureka projekat Harmrisk




Posjetom firme Gradir Montenegro d.o.o. Pljevlja 14.08.2020. godine nastavljene su aktivnosti u okviru EUREKA projekta pod nazivom “Kontekstualni adaptivni ekspertni sistem za prevenciju rizika transportnih i rudarskih mašina“ (HAMRISK). Projekat Mašinski fakultet iz Podgorice realizuje u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, Inovacionim centrom Mašinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, firmama Gradir Montenegro d.o.o. Pljevlja i Electrum d.o.o. Beograd.

Predmet projekta je razvoj ekspertnog sistema za podršku odlučivanju rukovaocima i rukovodiocima održavanja u svim sektorima gdje transportne i rudarske mašine rade sa neograničenim geografskim uticajem, kao superiorne usluge elektronskog konsaltinga.

Cilj projekta je naučno zasnovana, ekonomski opravdana i društveno potrebna inovacija, koja podrazumijeva razvoj hibridnog ekspertnog sistema za podršku odlučivanju na polju adaptivnog i konstektualnog upravljanja rizicima rada i održavanja transportnih i rudarskih mašina, i omogućava optimalan izbor strategije održavanja i posledično veću bezbjednost i zdravlje na radu, redukciju direktnih i indirektnih troškova incidenata, bolje planiranje i veću produktivnost.

U toku posjete obavljen je razgovor i dogovorene zajedničke aktivnosti sa Izvršnim direktorom firme Gradir Montenegro Petrom Vranešom i Rukovodiocem proizvodnje Mirkom Kotlajom.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.