Od ove školske godine nema više osnovnih studija Mehatronike




















Tokom procesa reorganizacije i racionalizacije Univerziteta Crne Gore i fakultetskih jedinica došlo je do odluke da se interdisciplinarne studije organizuju samo na master nivou, ne i na bečelor.

Na žalost, to znači da od ove godine nema više upisa na osnovne studije studijskog programa Mehatronika. Dakle, poslednja generacija je upisana 2016/17.godine. 

Nastava na drugoj i trećoj godini osnovnih studija mehatronike će se odvijati po planu i pravilima po kojima su studenti upisali studije.

Nastava na master studijama mehatronike će se do 2020.godine odvijati po do sada važećem programu studija. Od 2020.g. nastava će se realizovati po novom nastavnom programu.

Učenicima koji su željeli da upišu osnovne studije mehatronike preporučujemo da upišu osnovne studije na studijskom programu Mašinstvo!

Zašto?

Pogledajmo proces projektovanja novog mehatroničkog proizvoda (uređaja ili mašine). Prvo treba projektovati mašinsku konstrukciju, proračunati kinematičke parametre, sile, obrtne momente, na pokretnim djelovima konstrukcije na koje aktuatori treba da prenesu kretanje. Aktuatore (elektromotore ili neke druge) ćemo birati na osnovu snage i obrtnog momenta koje treba ostvariti, a koje smo odredili u dinamičkom proračunu uređaja ili mašine. (Ostali parametri za izbor  elektromotora su napon napajanja, jačina struje itd.) Takođe ćemo odabrati i senzore.

Poslije toga, uzimajući u obzir dimenzije i težine aktuatora, kao i pozicije gdje će se instalirati, treba provjeriti kinematičke i dinamičke parametre i funkcionalnost uređaja ili mašine, i eventualno  je redizajnirati.

Zatim treba dati uređaju ili mašini određeni nivo inteligencije i samostalnosti u radu ugrađujući mu upravljačku jedinicu i upravljački softver, i povezujući upravljačku jedinicu sa senzorima i aktuatorima.

Jasno je da je za uspješan mehatronički projekat neophodno poznavanje objekta upravljanja (uređaja ili mašine) sa aspekta konstrukcije i sa aspekta funkcionisanja. To znanje vam obezbjeđuje studijski program Mašinstvo!

Poslije završenih osnovnih studija mašinstva ste na najboljii način pripremljeni da upišete master studije mehatronike.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.