Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama




Centralna univerzitetska biblioteka (CUB) Univerziteta Crne Gore obilježiće 5. oktobra Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama, pod sloganom Čitamo prošlost, pišemo budućnost.

Program se realizuje u okviru Erasmus+ projekta Mreže servisa za podršku bibliotečkoj mreži Zapadnog Balkana (LNSS) kroz modernizaciju biblioteka i nivoa stručnosti i kvalifikacija bibliotečkog osoblja u visokoškolskim institucijama u zemljama Zapadnog Balkana.

Obilježavanje Nacionalnog dana podizanja svijesti o bibliotekama podrazumijeva organizovanje nekoliko programa i akcija u univerzitetskim i narodnim bibliotekama, čiji je cilj da podsjeti javnost na važnost učešća biblioteka u procesu formalnog i neformalnog obrazovanja, odnosno u izgradnji društva znanja, kao i da doprinese podizanju nivoa stručnosti bibliotečkog osoblja u cjelini. U ovoj manifestaciji učestvuju univerzitetske, narodne, visokoškolske i specijalne biblioteke, kao i Nacionalna biblioteka Crne Gore “Đurđe Crnojević”,

Na inicijativu Centralne univerzitetske biblioteke da sve narodne biblioteke u Crnoj Gori podrže akciju pod nazivom BIBLIOTEKE ZA STUDENTE, odnosno da omoguće besplatan upis 5. oktobra za sve crnogorske studente, bez obzira na to da li su studenti državnog ili privatnih univerziteta, odazvale su se narodne biblioteke u Baru, Beranama, Budvi, Cetinju, Kotoru, Nikšiću, Herceg Novom i Podgorici. Cilj ove akcije je simboličan doprinos afirmaciji bibliotečko-informacione struke, ali i doprinos visokom obrazovanju u Crnoj Gori.

Pored toga, manifestacija Nacionalni dan podizanja svijesti o bibliotekama podrazumijeva i organizovanje prezentacija i predavanja namijenjenih akademskom osoblju, studentima i bibliotekarima. Programi će se održati 5. oktobra u sjedištu Centralne univerzitetske biblioteke, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore, kao i u njenom odjeljku, Pomorskoj biblioteci u Kotoru. Tim povodom, Narodna biblioteka “Dr Radovan Lalić” u Beranama organizovaće izložbu knjiga iz legata Margite Lalić Terzić, koju će otvoriti dr Zoran Marsenić, potpredsjednik Opštine Berane.

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.