Univerzitetska tribina: (O)srednje obrazovanje




Univerzitet Crne Gore (UCG) organizuje javnu tribinu na temu: „(O)srednje obrazovanje“, u srijedu, 21. decembra 2022. godine, u 11:00 časova, u Rektoratu Univerziteta Crne Gore.

Na tribini će govoriti profesori Filozofskog fakulteta UCG, sa Studijskog programa za filosofiju prof. dr Savo Laušević, prof. dr Boris Brajović, prof. dr Dušan Krcunović, kao i prof. dr Dijana Vučković, sa Studijskog programa za pedagogiju i obrazovanje učitelja. 

Moderatorka tribine je studentkinja II godine master studija Filosofije Bojana Šolaja.

Jedno od glavnih pitanja na koja će govornici nastojati da odgovore su: Pruža li danas naše srednjoškolsko obrazovanje dovoljno snažnu osnovu za ulazak djece u akademsku zajednicu i formiraju li se u njemu ličnosti zrele za intelektualni, i emocionalni, kulturni i društveni život? Koliko su srednje škole danas mjesta namijenjena obrazovanju čovjeka kao čovjeka, mjesta na kojima se uči misliti, pogotovo u periodu u kojem se djeca formiraju kao ličnosti i pripremaju za izbor budućeg životnog i profesionalnog opredjeljenja? Govornici će postaviti problem napetosti između humanističkog prinicipa obrazovanja radi obrazovanja i onog pragmatičnog  vida obrazovanja, koji mlade ljude priprema za buduće zanimanje i radni proces. Utoliko više što je humanistički princip obrazovanja usmjeren na formiranje ličnosti i počiva na sadržajima  neophodnim za razvoj estetske kulture, intelektualne radoznalosti, kreativnosti, kulture govora i izražavanja, samostalnog i kritičnog mišljenja.

Ovo je je osma javna tribina koja se organizuje u skladu sa najavljenim planom Univerziteta Crne Gore u martu ove godine, da najmanje jednom mjesečno, tokom 2022. godine, organizuje tribine na aktuelne teme od važnosti za Univerzitet i društvo u kojem djeluje.  

Tribina je otvorena za javnost i medije. 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.