Centralni događaj projekta EUREKA u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor




Centralni događaj projekta EUREKA u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor

Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore ima čast i zadovoljstvo da bude domaćin centralnog događaja u okviru projekta EUREKA programa ADRION. Puni naziv projekta je “Jadransko-jonski zajednički pristup za razvoj i harmonizaciju procedura i propisa u oblasti bezbjednosti plovidbe”, a osnovni cilj projekta je unapređenje pomorske sigurnosti u Jadransko-jonskom regionu.

Konkretni ciljevi projekta jesu uvođenje sistematske saradnje i koordinacije pomorskih administracija Regiona, usaglašavanje pravnih osnova za saradnju, povećanje nivoa razmjene podataka, harmonizacija i standardizacija službi nadzora plovidbe (“Vessel Traffic Services”, skr. VTS), kao i razvoj zajedničkog obrazovnog sistema za VTS operatere. Vodeći partner na projektu je Ministarstvo mora, prometa I infrastrukture Hrvatske.

Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore je partnerska institucija na projektu EUREKA zadužena za radni paket Komunikacija, aktivni je učesnik radnog paketa posvećenog izradi i harmonizaciji programa obuka za VTS operatere za oblast Jadransko-jonskog regiona, kao i ostalih tehničkih paketa vezanih za unapređenje pomorske sigurnosti.

Osim pomorskih institucija i administracija iz drugih zemalja Jadransko-jonskog regiona, partner na projektu je i Uprava pomorske sigurnosti i upravljanja lukama iz Bara. Događaju će takođe prisustvovati veliki broj predstavnika domaćih pomorskih institucija, kompanija, agencija, organizacija i udruženja.

Događaj će se održati u četvrtak, 13. oktobra 2022. godine u hotelu Cattaro u Kotoru. Više informacija o samom projektu može se naći na internet stranici Fakulteta: https://www.ucg.ac.me/objava/podorg/23/10/poz/info, a zvaničan sajt projekta je https://eureka.adrioninterreg.eu/.   



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.