Predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor na sastanku visokog nivoa u Zagrebu: Unapređenje sistema izvještavanja s brodova




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Na poziv potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, gospodina Olega Butkovića, predstavnici Pomorskog fakulteta Kotor prisustvovali su sastanku visokog nivoa u Zagrebu. Sastanak je upriličen u okviru projekta “Jadransko-jonski zajednički pristup za razvoj i harmonizaciju procedura i propisa u oblasti bezbjednosti plovidbe”, akronima EUREKA (program ADRION). Konkretan povod sastanka jesu aktivnosti u vezi sa Radnim paketom 2 koje se odnose na unapređenje sistema za izvještavanje s brodova u plovidbi Jadranskim morem (ADRIREP).

Sastanku su prisustvovali predstavnici svih projektnih partnera, koje čine pomorske administracije zemalja Jadransko-jonskog regiona i dvije pomorske visokoobrazovne institucije: Pomorski fakultet Univerziteta iz Rijeke i Pomorski fakultet Kotor Univerziteta Crne Gore. Osim projektnih partnera, sastanku su prisustvovali i predstavnici Evropske agencije za pomorsku sigurnost (EMSA), predstavnici Evropske komisije i Zajedničkog sekretarijata programa ADRION. Pomorski fakultet Kotor predstavljali su članovi Upravljačkog odbora projekta EUREKA, dekan, prof. dr Špiro Ivošević i doc. dr Zorica Đurović.

Agenda sastanka obuhvatala je prezentaciju i izglasavanje dokumenata u vezi sa poslovnim i tehničkim zahtjevima za unapređenje sistema ADRIREP u regionu, kao i pripremu Memoranduma o saradnji sa Agencijom EMSA za ostvarivanje tehničke podrške u tom smislu.

Takođe, s obzirom na složenost planiranih i započetih projektnih aktivnosti koje su od izuzetnog značaja za pomorsku sigurnost i u Regionu i šire, razmatrale su se i mogućnosti produženja trajanja projekta ili kreiranja novog da bi se finalizovale sve planirane i neophodne aktivnosti.

Podsjećamo da je prethodne nedjelje u Kotoru uspješno realizovan Centralni događaj projekta EUREKA programa ADRION čiji je organizator i domaćin bio Pomorski fakultet Kotor.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.