Poziv za podnošenje predloga projekata: Program Dunavskog regiona za period 2021-2027




Poziv za podnošenje predloga projekata:  Program Dunavskog regiona za period 2021-2027

Prvi poziv za podnošenje predloga projekata u okviru Programa Dunavskog regiona (DRP) za period 2021-2027. objavljen je, a rok za prijavu u vidu iskaza interesovanja je 21. novembar 2022. godine, 14 časova.

Poziv je otvoren za sve javne ustanove, organe vlasti, međunarodne organizacije, neprofitne organizacije, privatna preduzeća i privatne profitne organizacije iz Crne Gore, koji za sredstva konkurišu u partnerstvu sa subjektima iz programske oblasti.

Pored Crne Gore, programska oblast obuhvata još 13 država koje se nalaze u području dunavskog sliva: Austrija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Češka, Hrvatska, Mađarska, Moldavija, Njemačka (savezne pokrajine Baden-Virtemberg i Bavarska), Rumunija, Slovačka, Slovenija, Srbija i Ukrajina.

Ovaj poziv usmjeren je na tri tematska prioriteta Programa, kao i na jedan specifični cilj u okviru četvrtog tematskog prioriteta:

  1. Pametniji Dunavski region
  2. Zeleniji, niskokarbonski Dunavski region
  3. Društveniji Dunavski region
  4. Bolja saradnja u oblasti upravljanja: Cilj 4.2 Povećani institucionalni kapaciteti za teritorijalno i makroregionalno upravljanje

Poziv se sastoji iz dvije faze:

Prva faza podrazumijeva podnošenje iskaza interesovanja, u okviru kojeg potrebno izložiti glavnu ideju projekta i strateški značaj za Program Dunavskog regiona. Pomenuti iskaz interesovanja podnosi se kroz sistem Jems. U ovoj fazi nije potrebno podnošenje dodatne dokumentacije.

Druga faza podrazumijeva dostavljanje kompletne prijave sa potrebnom dokumentacijom kroz sistem Jems, uključujući anekse. Zainteresovani subjekti mogu pristupiti drugoj fazi prijavljivanja samo ukoliko je njihov predlog pozitivno ocijenjen u prvoj fazi.

Program Dunavskog regiona je za period 2021-2027. godine donosi nekoliko novina u odnosu na prethodni program:

  • Doprinos Evropske unije je 80% od ukupnog iznosa projekta;
  • Vodeći partneri mogu biti subjekti iz zemalja članica EU i iz zemalja koje nijesu članice EU (Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Srbija i Moldavija);
  • Objedinjena sredstva Interreg fondova (ERDF, IPA i NDICI) iz kojih se finansiraju projekti.

Važna dokumentacija za pripremu predloga projekata:

KANCELARIJA ZA EVROPSKE INTEGRACIJE

Prvi poziv za predloge projekata u okviru Programa Dunavskog regiona | EUME 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.