SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM NAJAVLJENOG STUDENTSKOG PROTESTA U NIKŠIĆU




SAOPŠTENJE ZA JAVNOST POVODOM NAJAVLJENOG STUDENTSKOG PROTESTA U NIKŠIĆU

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore, kao organizacija koja zastupa interese preko 18 000 studenata jedinog državnog univerziteta, osjeća odgovornost i potrebu da se obrati javnosti i iskaže jasan stav u vezi sa najavljenim studentskim protestom u Nikšiću.

Prije svega, želimo da istaknemo da, kao i nebrojeno puta do sada, naša organizacija čvrsto stoji uz naše koleginice i kolege, te naporno i kontinuirano radi na rješavanju problema sa kojima se suočavaju studenti koji studiraju na fakultetima u Nikšiću.

S tim u vezi, ističemo da smo uvijek pravovremeno reagovali u cilju ispunjenja svih opravdanih zahtjeva u vezi sa uslovima života u studentskim domovima u svim studentskim centrima Crne Gore.

Smatramo da je porazno da u 21. vijeku moramo konstantno da rješavamo probleme sa grijanjem i snabdijevanjem toplom vodom u studentskim domovima u državi koja pretenduje da bude članica EU.

Nadležnim organima smo, u prethodnom periodu, više puta ukazivali na probleme s kojima se susrijeću naše kolege u studentskim domovima u Nikšiću i održali više sastanaka sa upravom studentskog doma „Braća Vučinić“, kao i sa predstavnicima Ministarstva prosvjete Crne Gore.

Određeni pomaci su napravljeni po pitanju grijanja i snabdijevanja toplom vodom te su ti problemi privremeno riješeni u relativno kratkom roku.

Ipak, kao dugogodišnji problem prepoznajemo stanje u menzi, koji se prvenstveno ogleda u nedostatku kapaciteta, kako prostornih tako i tehničkih i ljudskih. Takođe, kvalitet hrane koja se priprema i servira nije na zadovoljavajućem nivou.

Prethodno navedeno logična je posledica činjenice da preko 700 studenata koristi usluge menze koja ima kapaciteta za oko 200 korisnika.

Dakle, sve dok problemi sa grijanjem, snabdijevanjem toplom vodom i kvalitetnom i uvijek dostupnom ishranom studenata u studentskim domovima ne budu trajno riješeni, intervenisaćemo i podržavati svaki legitiman oblik pritisaka na nadležne organe, a koji prije svega potiču od naših koleginica i kolega.

Na kraju, još jednom apelujemo na donosioce odluka da odgovorno, ozbiljno i efikasno pristupe rješavanju problema studenata u Nikšiću, a mi ćemo naše kolege i dalje podržavati i stajaćemo uz njih.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.