Otvorena Crnogorska ljetnja inženjerska škola




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U Univerzitetskom sportsko-kulturnom centru Univerziteta Crne Gore, danas je otvorena Crnogorska inženjerska ljetnja škola „Montenegrin Engineering Summer School 2020“ , koja će trajati do 20. septembra. Škola se održava pod pokroviteljstvom Univerziteta Crne Gore, Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore i Ministarstva nauke, a glavni partneri su kompanija Mtel (Mtel digitalna fabrika), Naučno – tehnološki park Crne Gore, Elektrotehnički fakultet, Mašinski fakultet i 3D soba.

Cilj ove ljetnje škole je da studente i zainteresovane mlade profesionalce upozna sa aktuelnim inženjerskim vještinama kao što su robotika, 3D štampa, rad sa 3D olovkama, virtuelna realnost i kreativna industrija. U toku škole biće organizovano takmičenje putem inženjerskih radionica, na kojem će se najboljima dodijeliti nagrade koje su pripremili Mtel, Univerzitet Crne Gore i Mašinski fakultet UCG.

“Ovo je treća po redu škola ovog tipa koju organizujemo na Univerzitetu Crne Gore. Prije nešto više od pola godine, u ovoj sali smo svečano otvorili Zimsku inženjersku školu ispred više od 100 ljudi. Tada je Ambasador NR Kine u Crnoj Gori otvorio izložbu 3D štampanih radova studenata druge godine Elektrotehničkog fakultata. U svom izlaganju, on je tada govorio o mjerama koje su preduzete u Kini povodom covid-19, i istakao da Kina ima sposobnost da se izbori sa virusom, te da nema razloga za paniku. Nije dugo prošlo, i sami smo se suočili sa istim problemom, i danas smo ovdje prisutni, ali u novim uslovima i oklnostima. Moje mišljenje je da onlajn predavanja nikako ne mogu da zamijene živu riječ i interaktivne radionice. Iz tog razloga smo se trudili da uvrstimo veliki broj radionica, u okviru kojih će polaznici sticati konkretne inženjerske vještine” kazala je doc. dr Milena Đukanović, rukovodilac projekta.

"Tokom današnjeg dana, polaznici su u prilici da vide prvorangirana rješenja na takmičenjima raznih startap inženjerskih ideja, predstaviće se BoostMeUp predakcelarijski program, prvorangirana rješenja na Coronaton-u, StartUp Akademije Elektrotehničkog fakulteta, kao i najbolje startap ideje studenata UCG i Karijernog centra na UCG" najavila je Đukanović.

Direktor sektora marketinga i prodaje M:tel-a Milivoje Cerović, otvorio je predavanja govoreći o uticaju covid-19 na industriju i tehnologiju.

Velibor Bošković, izvršni direktor Naučno-tehnološkog parka, govorio je o trećem paketu mjera koje su podrška u oblasti IT sektoru, kao i o ulozi NT parka Crne Gore.

Radivoje Drobnjak  iz NT parka Crne Gore govorio je o predakcelarijskom programu BoostMeUp, pojasnivši da je riječ o programu koji razvojnim timovima i pojedincima sa kreativnim idejama i inovatinim rješenjima omogućava da biznis ideje razviju kroz višemjesečni program obuka i saradnju sa regionalnim i EU ekspertima, učešće na Western Balkan Startup Forum – u, i finansijsku podršku.

Aleksandar Dlabač i Ivan Radunović su predstavili dva prvorangirana rješenja na Coronaton-u: Youlearn i Trguj.me, nakon čeka je prof. dr Vesna Popović-Bugarin, upoznala prisutne sa konceptom i značajem StartUp Akademije Elektrotehničkog fakulteta. Prvi dio dana je završen prezentacijama pobjedničih rješenja Akademije: Reciklaža plastike u 3D filament i Pametna vaza.

U drugom dijelu dana su predstavljene najbolje startap ideje studenata UCG i Karijernog centra na UCG

Drugi dan Ljetnje škole biće posvećen 3D štampi. “Predstaviće se neki od najznačajnijih projekata koje se tiču 3D štampe, zatim će 3D soba govoriti o primjeni 3D štampe u Crnoj Gori. Nakon toga će studenti Elektrotehničkog i Mašinskog falukteta upoznati polaznike sa softverom SolidWorks i prikazati štampu direktno na štampaču, a imaćemo i veoma interesantnu radionicu sa 3D olovkama”, najavila je Đukanović.

U prilogu je agenda Crnogorske inženjerske ljetnje škola „Montenegrin Engineering Summer School 2020“.

Izvor: https://mnemagazin.me/2020/09/14/ucg-otvorena-crnogorska-ljetnja-inzenjerska-skola/

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.