Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Milica Deretić




Predstavljamo uspješne alumniste Elektrotehničkog fakulteta: Milica Deretić

U grupi uspješnih alumnista Elektrotehničkog fakulteta predstavljamo Milicu Deretić. Milica Deretić je magistrirala na Elektrotehničkom fakultetu, trenutno je na poziciji direktora Nacionalnog dispečerskog centra CGES-a.

ETF: Završili ste Elektrotehnički fakultet u Podgorici nakon kojeg ste izgradili zavidnu profesionalnu karijeru. Šta nam možete reći o tome koliko je Fakultet uticao na Vaš razvoj, kao i o načinu studiranja nekada i sada, o razlici u mogućnostima koje su pred studentima?

Milica Deretić: Izbor fakulteta spada u najvažnije životne odluke, upravo zbog toga što isti umnogome utiče na profesionalni i lični razvoj. U mom slučaju se Fakultet, u skladu sa afinitetima, sam nametnuo kao logičan izbor. Prošlo je tačno 20 godina od mojih prvih studentskih dana i jako puno toga se promijenilo. Način studiranja “po starom” je podrazumijevao znatno formalnije relacije na fakultetu, predavače sa višedecenijskim iskustvom, neophodnost pripreme sopstvenih materijala iz kojih bismo učili - prvo za pismeni dio ispita, koji su, u odnosu na današnje prilike, imali znatno manju prolaznost, a zatim i za usmeni dio, koji je opet bio svaki priča za sebe. Završiti Fakultet u roku bio je podvig.

Specifično okruženje i zahtjevni zadaci su, slobodno mogu reći, prekalili čitave generacije studenata Fakulteta i spremili nas za različite profesionalne izazove. Fakultet nam je dao bazu koju smo, svako prema potrebama ličnog radnog angažmana, jednostavno nadograđivali.

U međuvremenu, koncept studiranja i studijski programi su prilagođeni zahtjevima tržišta, a mobilnost je otvorila nove horizonte. Energetika je vrlo tijesno povezana sa ekonomijom, finansijama i različitim društvenim naukama, dok globalno tržište rada, pored usko specijalizovanih kadrova, traži i sveobuhvatna znanja. Čini mi se da savremeni način studiranja onima koji imaju želju i ambiciju pruža mnogo više mogućnosti, a naš Fakultet i dalje daje sjajne osnove za razvoj i usavršavanje.

ETF: Broj preduzeća koji zapošljavaju svršene studente Elektrotehničkog fakulteta je sve veći. Da li ste u vrijeme studija bili svjesni značaja inženjerskog zanimanja i mogućnosti zaposlenja nakon studija?

Milica Deretić: Mislim da je malo ko tada imao pravu predstavu o vrijednosti znanja koje smo sticali. Vizija profesionalnog puta uglavnom je bila bazirana na već viđenom i uobičajenom. Fakultet završen u roku bio je garancija sigurnosti, ali ne i više od toga. Danas na to gledam potpuno drugačije i mislim da u tom dijelu treba raditi na edukaciji i informisanju mladih. Ovo znači da za studente koji su spremni na rad i koji imaju volje i želje da dodatno uče, istražuju i prate aktuelnosti, inženjerska diploma predstavlja najbolji mogući kapital, a granice sami sebi crtaju.

ETF: Kakav je Vaš doživljaj Elektrotehničkog fakulteta danas?

Milica Deretić: Zahvaljujući saradnji koju imam sa nastavnim kadrom i prilici da čujem o viziji i planovima, mislim da je Fakultet više nego spreman da prati krupne korake kojima ide crnogorska energetika. Moram pomenuti i novo ruho našeg Fakulteta koje me svaki put iznova oduševi. Podrška nekadašnjih studenata u ovom smislu je za pohvalu i primjer.

ETF: Šta biste poručili trenutnim i budućim studentima Elektrotehničkog fakulteta?

Milica Deretić: Ako ste već izabrali ETF, onda ovo vrijeme iskoristite na pravi način. Naučite što više, čitajte, istražujte. Završiti ETF nije ni lako, ni jednostavno, ali je vrijedno truda. Uložite napor da, osim sticanja fundamentalnih znanja, sagledate široku sliku, radite na sebi kako bi se izdvojili iz mase i budite ponosni na to. Ovo je vrijeme koje treba zbilja posvetiti tome, da bi ste kasnije druge važne životne odluke donosili lakše. Zamislite gdje možete biti za 10 godina i samo naprijed!



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.