Značaj elektronskog kataloga COBISS u procesu obrazovanja




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Bibliotekarska savjetnica Nataša Gobović i viša bibliotekarka Ana Kerndl su juče, putem Zoom platforme, održale online predavanje o Pomorskoj biblioteci u Kotoru i pretraživanju elektronske baze COBISS, koje je organizovano za studente završne godine osnovnih studija, studente master i doktorskih studija Pomorskog fakulteta Kotor.

U sklopu ove prezentacije prisutni su upoznati sa radom i trenutnim  aktivnostima Pomorske biblioteke, kao neraskidivog lanca u procesu obrazovanja na Pomorskom fakultetu Kotor. Posebna pažnja posvećena je pristupu i korišćenju elektronskog kataloga COBISS (Co-operative Online Bibliographic System and Service). Detaljno su prikazani načini pretraživanja, pravilno zadavanje upita i tumačenje dobijenih „pogodaka“, kako bi se dobili tačni i precizni podaci koji odgovaraju zahtjevu korisnika. S obzirom na brojene seminarske radova, kao i samu izradu master rada, studenti se nalaze pred izazovima kako pronaći i upotrijebiti prave izvore literature. Zbog toga je pravilno korišćenje ove elektronske baze, jedan od prvih koraka u naučno istraživačkom radu.

Bibliotekarke Pomorske biblioteke su sugerisale na veću povezanost studenata i biblioteke, u cilju razmjene informacija i iskustava i sticanja novih znanja.‚

Pomorska biblioteka je otvorena svakog radnog dana od 8:00 do 15:00h.

 

Vezani linkovi:

https://www.ucg.ac.me/pfkotor/pomorskabiblioteka

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/614985/objava/127431-odrzana-radionica-na-temu-akademskog-integriteta-i-plagijarizma

 

 

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.