Tribina 29. maja: Elektroenergetika kao potencijalni generator crnogorskog ekonomskog rasta




Tribina 29. maja: Elektroenergetika kao potencijalni generator crnogorskog ekonomskog rasta

Univerzitet Crne Gore organizuje javnu tribinu na temu “Elektroenergetika kao potencijalni generator crnogorskog ekonomskog rasta”, koja će se održati u ponedeljak, 29. maja 2023. godine, u 11.00 časova, u prostorijama Rektorata UCG, u Podgorici.

Učesnici tribine su prof. dr Milivoje Radović, sa Ekonomskog fakulteta UCG, MSc Milan Vukasović, vođa tima u odjeljenju za upravljanjem sistemom austrijskog operatora prenosne mreže (Austrian Power Grid AG), dipl. ing. Aleksandar Mijušković, predsjednik Odbora direktora crnogorskog elektroprenosnog sistema (CGES) i Nikola Rovčanin, izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore (EPCG).

Moderator tribine je prof. dr Gojko Joksimović, sa Elektrotehničkog fakulteta UCG.

Elektroenergetski sistem je, globalno, doživio tektonske promjene tokom prethodnih par decenija. Te promjene su bile posledica kako razvoja novih tehnologija, posebno u oblasti obnovljivih izvora energije, tako i novouvedenih tržišnih principa poslovanja.

Neka od pitanja koja će biti razmatrana tokom tribine su: Da li elektroenergetika, pored njene primarne uloge – obezbjeđivanja dovoljnih količina električne energije za stanovništvo i privredu, može u vremenu pred nama postati i zamajac ekonomskog rasta i koji su preduslovi za takav razvoj događaja? Koje su to osobenosti Crne Gore u elektroenergetskom smislu? Kakva je pozicija crnogorskog elektroenergetskog sektora u svjetlu aktuelnih evropskih energetskih paketa i uopšte evropske regulative u ovoj oblasti? Kakvi su dosadašnji ekonomski ali i drugi efekti podmorskog kabla između Italije i Crne Gore i na koji način se oni mogu multiplicirati? Koliko intenzivna gradnja obnovljivih izvora energije može uticati na željeni tok događaja?

Univerzitetska tribina je otvorena za javnost. Mediji mogu akreditovati novinarsku ekipu na e-mail adresu:  pr@ucg.ac.me ili na telefon 020/ 414 -247, do ponedjeljka, 29. maja 2023. godine, do 10.00 h.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.