Predavanje o kineskim muzičkim instrumentima u Nikšiću




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Predavanje „Kineski muzički instrumenti“, u organizaciji Instituta Konfucije na Univerzitetu Crne Gore, održano je 19. aprila, u Nikšiću.

Predavači Vu Ling i Vang Fengme su muzičkim nastupom predstavile kineske muzičke instrumente. Predavanje je privuklo popriličan broj građana Nikšića i predstavilo im jednostavni kineski muzički spektar i osnovne vještine učenja.

Vu je predstavila muzičke instrumente u skladu sa načinima sviranja. Upoznala je publiku sa instrumentom koji je nestao prije 300 godina, a ima istoriju dugu 2 000 godina. Kineski muzički majstori su ga prije 50 godina  obnovili i kombinovali harfu, citru i pipu, kako bi kreirali instrument za modernu muziku.

Kad je riječ o duvačkim instrumentima, Vu Ling je uglavnom predstavila instrumente kao što su sheng, hulusi, flauta, bau, suona, ksun, ksiao, paiksiao, itd.

Prikazana je i poznata muzička numera "Ptice odaju počast feniji"  kako bi publika osjetila imitativnu sposobnost Suone.

Vang Fengmei je odsvirala "Bambus pod mjesecom" i "Crveni rododendron"  na hulusi instrumentu, kao i djelo "Parče šljive" na bavuu.

Kada je govorila o udaraljkama, Vu je uglavnom predstavila alegro, gongove, bubnjeve i zvona Zeng Houyija, i prikazala video „Jasmin cvijet“.

Od gudačkih instrumenata, Vu je predstavila erhu, jinghua, kin i pustila video "Trka konja". Predstavila je i instrumente pipa, guzheng, gukin i ksiao, i svirala poznatu pjesmu "Deset strana zasjede", čuvenu guininsku pjesmu "Guanglingsan" i  pjesmu "Liuyang River".

Publika je imala priliku da čuje  zapadne pop pjesme  "Havana" i "Despasito" na instrumentu guzhengu, kao i da proba da svira pjesmu na ovom instrumentu.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.