Filološki fakultet

Biografija - Koprivica DraganProf. dr Dragan Koprivica

 

BIOGRAFIJA

DRAGAN KORIVICA, redovni profesor Filozofskog fakulteta u Nikšiću; rođen je 18. maja 1953. u Nikšiću.

Na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Odsjeku za ruski jezik i književnost, diplomirao je 1976. godine (srednja ocjena 8,25). Na istom Fakultetu završio je i postdiplomske studije (srednja ocjena 8,80), i 1983. odbranio magistarski rad ''Poslijeratna književna kritika o Čehovljevoj pripovijeci na srpskohrvatskom jeziku'' kod mentora akademika Milosava Babovića. Doktorsku disertaciju kod istog mentora ''Recepcija stvaralaštva Leonida Leonova na području srpskohrvatskog jezika'' odbranio je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću 1992. godine.

Iz oblasti ruske književnosti ima objavljene studije, među kojima i ''Ruski pisci nobelovci'' (Podgorica, 2005.), i brojne priloge u naučnim publikacijama. Za Sabrana djela Čehova (''Jugoslaviapublic'', Beograd, 1989) preveo je dramu ''Tri sestre''.

Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću, (Studijski program Ruski jezik i književnost) Koprivica je 2005. godine izabran u akademsko zvanje redovnog profesora za predmete: Stara ruska književnost i Ruska književnost XVIII vijeka, i Ruska književnost – realizam.

Objavio je naučne radove o Čehovu, Leonovu, Dostojevskom, Tolstoju, Lomonosovu, Andriću, Njegošu...

Član je Odbora za književnost CANU.

Bio je poslanik u Skupštini Republike Crne Gore.

Živi u Podgorici.

*   *   *

Koprivica je i afirmisani crnogorski prozni i dramski pisac, TV-scenarista, pjesnik, aforističar, književni i pozorišni kritičar i esejist.

Bavi se režijom u eksperimentalnom pozorištu. Njegove predstave izvođene su u više zemalja u okruženju, ali i u Češkoj i Egiptu. U ovom domenu, u radu sa amaterskim pozorištima u Crnoj Gori, u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici, kao i u Bjelopoljskom pozorištu, osvajao je najviša priznanja na domaćim i međunarodnim festivalima. Na scenu je postavljao i komade Čehova („Galeb“) i Nušića („Gospođa ministarska“)

Autor je scenarija TV serije ''Oriđinali'', u devet epizoda, u režiji najvećeg crnogorskog reditelja, Živka Nikolića, koja je emitovana na TVCG tokom 1996, a potom i u nekolika navrata, uključujući prikazivanja na Satelitskom kanalu TVCG, u Srbiji, i još nekim zemljama. Na TVCG je ekranizovana i njegova TV-serija ''Doktori kod Bolandže'' (2002).

Dobitnik je više književnih priznanja: nagrade za humor i satiru ''Branko Ćopić'' u Beogradu (1990), za roman ''Grad pisaca''; nagradu za poeziju ''Risto Ratković'' dobio je u Bijelom Polju (1996), za zbirku ''Mi i oni''; nagrađen je i priznanjem ''Satiričar godine'' na Danima humora i satire ''Vuko Bezarević'' u Pljevljima (2000). Dobitnik je i nagrade ''Isak Samokovlija'' u žanru pripovijetke, kao i priznanja grada Nikšića ''18. septembar''. Nagradu „Marko Miljanov“ dobio je 2011, a „Dušan Kostić“ 2013. godine.

Dosad je objavio više od deset knjiga (proza, poezija, drame, aforizmi, eseji, književna kritika).

Iz savremene književnosti objavio je studiju ''Privatni simpozijum'' (Matica srpska, Novi Sad, 2004.) o romanu Mira Vuksanovića ''Semolj gora'', kao i studiju ''Slušanje planine'' (''Akademska knjiga'', Novi Sad, 2008.) o knjizi Vuksanovića ''Semolj zemlja''. Njegov roman ''Vesela Amerika'', (putopis o boravku delegacije Skupštine Crne Gore u SAD) objavljen krajem 2007. godine, doživio je tri izdanja, i naišao na pozitivne komentare širokog kruga čitalaca, i književne kritike.

U okviru rada Studijskog programa za ruski jezik i književnost organizovao je brojna takmičenja studenata ruskog jezika u znanju ruskog jezika, recitovanju ruske poezije, i pjevanju ruskih narodnih pjesama. U svom radu nastoji da posebno afirmiše položaj ruskog jezika i kulture u Crnoj Gori

Facebook Viber Twitter Google LinkedIn StumbleUpon Tumblr Pinterest Email Print