Fakultet za sport i fizičko vaspitanje

Biografija - Hadžić Rašid
Biografija - Hadžić Rašid

Rodjen je u Rožajama 01. novembra 1960. godine, od oca Alije i majke Aiše rodjene Kurtagić. Osnovnu školu i gimnaziju prirodno-matematičkog smjera završio je u Rožajama. Godine 1979. upisuje Fakultet za fizičku kulturu Univerziteta u Sarajevu. Diplomirao je 1983. godine  i zasnovao radni odnos u Školskom centru „30. Septembar“ u Rožajama. Nakon reorganizacije Školskog centra od 1990. godine, profesor je u „Srednjoj stručnoj školi“ u Rožajama. U dva mandata, školske 1986/87 i 1987/88 godine, biran je za predsjednika komisije za rada sa omladinom Školskog centra „30. septembar“. Od 1990 -1998. godine dva puta je biran za člana školskog odbora Srednje stručne škole. Od 2005 - 2009 godine član je Savjeta roditelja Osnovne škole „Mustafa Pećanin“ u Rožajama. Organizator je mnogih sportskih manifestacija na nivou škole i grada, gdje je po tom osnovu bio nagradjivan više puta i dobitnik mnogih priznanja.

Godine 2001. magistrirao je na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta u Beogradu a 2004. godine je doktorirao na Fakultetu fizičke kulture Univerziteta u Novom Sadu.

Godine 2006. angažovan je kao saradnik na Filozofskom fakultetu – studijski program za fizičku kulturu Univerziteta Crne Gore na predmetu Metodika nastave fizičkog vaspitanja sa školskim časom.

U akademsko zvanje docenta na Univerzitetu Crne Gore izabran je 2008. godine a u zvanje vanrednog profesora 2013. godine.

Nastavu izvodi na osnovnim akademskim studijama, postdiplomskim specijalističkim studijama, postdiplomskim magistarskim i doktorskim studijama, te na smjeru osnovnih primijenjenih studija Sportski treneri i Sportski novinari na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje. Takodje, nastavu izvodi na Filozofskom fakultetu – studijski program za predškolsko vaspitanje.

Bio je član Strukovnog vijeća Univerziteta Crne Gore. Funkciju prodekana za razvoj i finansije na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje obavljao je od 2011 do 2015. godine. Član je komisije za magistarske studije na Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje. Bio je mentor na nekoliko magistarskih teza i preko 30 specijalističkih završnih radova. Član je više uredjivačkih odbora medjunarodnih časopisa. U svojstvu koautora učestvovao je na projektu  „Strategija razvoja rukometa u Crnoj Gori 2016 – 2024.“ Recenzent je monografija i knjiga.  U svom naučno-istraživačkom radu objavio je dvije monografije i preko 100 naučnih i stručnih radova u svojstvu autora i koautora koji su objavljeni u časopsima medjunarodnog značaja i zbornicima radova čime je dao značajan doprinos razvoju stručne misli i unapredjenju prakse u oblasti fizičke kulture.

Kao sportista ostvario je zapažene rezultate u alpskom skijanju nastupajući kao takmičar na domaćim i medjunarodnim takmičenjima u Planinarsko-smučarskm društvu „Hajla“. Kao sportski radnik u  fudbalskom klubu „Ibar“ iz Rožaja radio je kao trener pionirskih selekcija i kondicioni trener seniorske selekcije. Posebno ističe  sezonu 1998/99 godine, kada je FK „Ibar“ po drugi put u istoriji svog postojanja postao član druge Savezne lige.

U zimskim sportovima, ima zvanje trenera alpskog skijanja,   internacionalnog instruktora skijanja (ISIA) i saveznog sudije u alpskom skijanju. Bio je trenera u Planinarsko-smučarskm društvu „Hajla“ a kasnije u Ski klubu „Rožaje“ i pionirskoj reprezentaciji Crne Gore. U trenerskoj karijeri, stvorio je takmičara u alpskom skijanju (Tarika Hadžića) koji je učestvovao na XXII Zimskim Olimpijskim Igrama u Sočiju 2014. godine i plasirao se na 38 mjestu u disciplini slalom. Cjelokupna profesionalna karijera neraskidivo je vezana za skijanje, fudbal i sport uopšte, a za to vrijeme obavljao je značajne funkcije u Skijaškom savezu Crne Gore, klubovima i asocijacijama. Bio je član  MASI-a (Montenegrin Assoclation of Ski Instructors) od 1997 do 2006. godine i pri ovoj organizaciji član stručne komisije i član ispitne komisije za sticanje zvanja trenera, učitelja i instruktora skijanja. Jedan je od osnivača Crnogorskog udruženja učitelja i trenera skijanja (CUUTS) i predavač na seminarima za sticanje zvanja učitelja i trenera skijanja. Bio je predsjednik Crnogorskog udruženja učitelja i trenera skijanja (CUUTS) u periodu od 2006 do 2012. godine kao i člana izvršnog odbora Skijaškog saveza Crne Gore.

Organizator je i predavač na seminaru za sticanje zvanja  sudije skijanja, održanom u Rožajama 2005. godine. Član je predsjedništva Ski kluba „Rožaje“ i rukovodilac je škole skijanja „Ciciban“.     

Na skijaškim takmičenjima Saveznog i medjunarodnog karaktera („Kup Golije“, „Zlatna pahulja“, „Prvenstvo države“, „Zlatni orao“, „Zlatna lasica“, „MOSI“) bio je član organizacionog odbora i više puta imenovan za funkcionera takmičenja ( Tehnički delegat, glavni sudija, šef sudija na vratima, sudija na startu, sudija na cilju, šef staze). Bio je član organizacionog odbora XIV Zimskih Olimpijskih Igara, Sarajevo 1984. godine.