Pozdravni govor rektora Vladimira Božovića povodom početka nove studijske godine
Pozdravni govor rektora Vladimira Božovića povodom početka nove studijske godine

Poštovane koleginice i kolege, dragi studenti,

 

Na Univerzitet Crne Gore se već godinama i decenijama unazad upisuju najbolji. To je i razlog što ste i vi od danas sa nama. Dobro nam došli. Posebno smo radosni što ćete narednih godina u naš zajednički dom unijeti znanje, mudrost, vedrinu i kreativnost, sve ono što krasi naše studente.

Nedoumice, preispitivanja, pa možda i strahovi, uobičajeni su svaki početak novog životnog izbora. Dobra okolnost je to što je na univerzitetima znamo “lijek” za sve to - upornost i marljivost od prvog dana. Takav pristup je provjeren mnogo puta, a hiljade onih koji su danas na najvažnijim državnim, poslovnim, obrazovnim, naučnim pozicijama u zemlji i inostranstvu su najbolja potvrda njegove pouzdanosti. Mi obećavamo da ćemo vas podržati i da ćemo biti pouzdan oslonac vašim stremljenjima da steknete znanja koja su potrebna za vašu buduću profesiju.

U svemu što radimo, pa i tokom studija, usponi i padovi su očekivane pojave. Koliko je važno da ostvarujemo postižemo uspjehe i time ostvarujemo ciljeve akademskog razvoja, nije manje važno da naučimo da se borimo sa neuspjesima i da ne posustajemo. 

Uspjeh nije konačan, neuspjeh nije fatalan: hrabrost da se nastavi je ta koja se računa. (Vinston Čerčil)

Dragi studenti, moramo biti vrlo odgovorni i prema darovima koje imamo. Da ih ne protraćimo i ne dopustimo da budemo radna snaga za ostvarenje tuđih snova. Mi smo mala zajednica, ali to ne znači da ne treba da se borimo da bi bili najbolji u onom što radimo. Možda je nama zato teže, ali su zato plodovi uspjeha slađi i dugotrajniji.

Period studiranja, uz sve prateće obaveze, riznica je najljepših uspomena, nešto što nerijetko obilježi cijeli život. Radujem se što ćemo se, oslonjeni jedni na druge znanjem, kreativnim duhom i motivisani željom da uspijemo, probijati kroz izazove narednih godina.

 

 Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.