Mašinski fakultet

Crna Gora zvanično postala članica Svjetske olimpijade robotike
Crna Gora zvanično postala članica Svjetske olimpijade robotike

Crna Gora je zvanično postala zemlja članica Svjetske olimpijade robotike, odnosno World Robotic Olimpiad - WRO organizacije, na inicijativu Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore.

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Igor Vušanović kazao je da je Mašinski fakultet preuzeo obavezu organizovanja nacionalnih WRO takmičenja. 

„U 2021. godini biće organizovano takmičenje za dvije starosne grupe u regularnoj kategoriji: seniorsku, od 16 do 19 godina starosti, i za WeDo - od osam  do deset godina starosti.  Mašinski fakultet je nabavio opremu za 20 timova u obje kategorije, koju će pozajmiti takmičarskim timovima koji se budu prvi prijavili. Takmičenje će se održati online 19. juna 2021. godine, a najbolji tim će se kandidovati za svjetsko finalno takmičenje koje će se održati onlajn“ najavio je dekan Vušanović drugo takmičenje po redu.

Prvo WRO nacionalno takmičenje, Mašinski fakultet je uspješno realizovao krajem prošle godine, 22. decembra 2020. godine. Takmičenje je bilo organizovano za regularnu kategoriju za seniorsku starosnu grupu.

WRO takmičenje je uslijediilo nakon  potpisivanja ugovora o saradnji, a potom i strateškog sporazuma  Univerziteta Crne Gore sa Edutus univerzitetom iz Mađarske, organizatorom ovog međunarodnog takmičenja, što je u konačnom ishodovalo sporazumom o članstvu, nakon aplikacije Mašinskog fakulteta (https://wro-association.org/association/member-countries/montenegro)

Univerzitet Edutus je osvojio pravo da organizuje 16. međunarodno finale WRO 2019. godine, a Mađarska je prva evropska zemlja koja je bila domaćin ovog takmičenja i ugostila je preko 420 timova i 12.000 posjetilaca iz cijelog svijeta u novembru 2019. godine.

Kada je riječ o ovogodišnjem takmičenju, o temi, pravilima i zadacima za robote na ovogodišnjem takmičenju  za obje starosne grupe, kao i o registraciji i uslovima registracije  više informacija dostupno je na sajtu: https://wrocrnagora.me/.      

Aktuelni podaci se objavljuju na Facebook stranici https://www.facebook.com/pg/WROMontenegro/posts 

 

Medijske objave:

https://www.cdm.me/drustvo/crna-gora-zvanicno-postala-clanica-svjetske-olimpijade-robotike/

https://www.portalanalitika.me/clanak/crna-gora-zvanicno-postala-clanica-svjetske-olimpijade-robotike

http://rtcg.me/vijesti/drustvo/311175/cg-postala-clanica-svjetske-olimpijade-robotike.html

https://www.pobjeda.me/clanak/crna-gora-clanica-svjetske-olimpijade-robotike

https://fosmedia.me/infos/drustvo/crna-gora-zvanicno-postala-clanica-svjetske-olimpijade-robotike

https://www.aktuelno.me/digital/crna-gora-clanica-svjetske-olimpijade-robotike/

 

Dokumenti

Broj posjeta : 467

Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.