Mašinski fakultet

Uručenjem zlatnih povelja Mašinski fakultet UCG obilježio Dan fakulteta
Uručenjem zlatnih povelja Mašinski fakultet UCG obilježio Dan fakulteta

Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore juče je svečano obilježio Dan fakulteta, 15. april, koji je ustanovljen odlukom Dekana povodom velikog jubileja – 50 godina postojanja i uspješnog rada ove visokoškolske institucije, obilježenog 2020. godine. Na taj dan, daleke 1970. godine, Skupština Socijalističke Republike Crne Gore je donijela odluku o osnivanju mašinskog odsjeka nekada zajedničkog Tehničkog fakulteta, iz kojega se kasnije razvio Mašinski fakultet.

Tom prilikom dekan fakulteta prof. dr Igor Vušanović  ugostio je predstavnike porodica dobitnika Zlatne povelje Mašinskog fakulteta koje su dodijeljene 2020. godine: prof. dr Luki Vujoševiću, prof. dr Batriću Vulićeviću i prof. dr Božidaru Nikoliću.  

"Na zajedničkom druženju evocirane su uspomene na nama drage profesore i kolege koji su svoj život i djelo utkali u našu instituciju. Njihovo vizionarstvo i rad prije skoro pola vijeka postavili su temelje našoj instituciji koji su izdržali probu vremena. Od nekada skromnog mašinskog odsjeka nekadašnjeg tehničkog fakulteta, danas Mašinski fakultet ima dva osnovna studijska programa Mašinstvo i Drumski saobraćaj, dvogodišnje master studijske programe Mašinstvo, Energetska efikasnost, Mehatronika i Kvalitet i standardizacija", kazao je dekan Vušanović.

On je dodao da u okviru programa Mašinstvo postoji više različitih smjerova i to Proizvodno mašinstvo i industrijski inženjering, Energetika i Primijenjena mehanika i konstruisanje.

"Kao rezultat značajnog razvoja Mašinski fakultet na svim godinama studija ima preko 400 aktivnih studenata koji svoja znanja stiču u modernizovanim laboratorijama i učioničkim prostorima koji su opremljeni najsavremenijom naučnoistraživačkom i didaktičkom opremom", istakao je dekan Vušanović.

On je iskazao poseban ponos Fakulteta na rezultate koji su ostvareni u saradnji sa institucijama van i u Crnoj Gori gdje su kadrovi Mašinskog fakulteta prepoznati po svojoj stručnosti, savjesnosti i kompetentnosti u obavljanju složenih zadataka sa kojima su se suočavali.

Povodom dana Mašinskog fakulteta pokrenuta je i incijativa o osnivanju Alumni kluba Mašinskog fakulteta, koji će biti prilika da sa bivšim studentima Fakultet ostvari još tješnju saradnju i da novi kvalitet u razvoju fakulteta u vremenu koje predstoji.

"Sigurni smo da će budućnost donijeti nove izazove za sve nas, i da ćemo podstaknuti onim što je do sada urađeno i dalje služiti na ponos i čast našoj domovini Crnoj Gori, za čiji napredak predano radimo na svim poljima na kojima smo angažovani", poručuje dekan Vušanović.

 

Povezane vijesti: 

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/1291/objava/71773-dekan-vusanovic-monografija-o-50-godina-rada-masinskog-fakulteta-i-studentski-volonterizam-obiljezavaju-jubilej 

Medijske objave: 

https://www.cdm.me/drustvo/urucenjem-zlatnih-povelja-masinski-fakultet-obiljezio-dan-fakulteta/ 

https://www.portalanalitika.me/clanak/urucenjem-zlatnih-povelja-masinski-fakultet-ucg-obiljezio-dan-fakulteta

https://www.in4s.net/urucenjem-zlatnih-povelja-masinski-fakultet-ucg-obiljezio-dan-fakulteta/

https://www.aktuelno.me/crna-gora/urucenjem-zlatnih-povelja-masinski-fakultet-obiljezio-dan-fakulteta/ 

Dokumenti

Broj posjeta : 837