Nagrada MANT za 2021. godinu pripala profesorici Marini Mijanović Markuš
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Nagrada MANT Tech Award za zasluge u promociji novih tehnologija u Crnoj Gori svečano je uručena danas redovnoj profesorici Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Marini Mijanović Markuš,  u prisustvu dekana Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Igora Vušanovića, predsjednika Crnogorske asocijacije za nove tehnologije (MANT) prof. dr Radovana Stojanovića,  predstavnika kompanije ELKON dipl. ing. el. Nebojše Šolaje i vlasnika Kompanije Kristal d.o.o dipl. ing. mašinstva Dragane Đurašković.

"Kolektiv Mašinskog fakulteta je izuzetno srećan i ponosan da je jedna ovako prestižna nagrada stigla u ruke jednog od naših najvrijednijih članova. Profesorica Mijanović Markuš je dala nesebičan doprinos u osnivanju i razvoju studijskog programa Mehatronika koji u budućnosti treba da bude jedna od okosnica našeg postojanja i razvoja", kazao je dekan Vušanović.

MATA nagrada (MANT Tech Award) se dodjeljuje pojedincima i institucijama koji su u prethodnoj godini ili u toku vremenskog intervala profesionalne aktivnosti ostvarili značajan doprinos razvoju i popularizaciji novih tehnologija u Crnoj Gori, regionu i šire, objašnjava dekan Vušanović. Doprinos uključuje naučni i stručni aspekt. Vremenom je postala veoma popularna i prestižna, jer je potpuno nezavisna od politike i menadžerskih struktura i namijenjenja je stvaraocima koji su ostvarili očigledne i opipljive rezutate, korisne za društvenu zajednicu.

Marina Mijanović Markuš je redovni profesor Mašinskog fakulteta, Univerziteta Crne Gore. Svoj radni vijek posvetila je školovanju generacija budućih inženjera. Ono što ju je u usko profesionalnom domenu kvalifikovalo za ovu prestižnu nagradu jeste doprinos u razvoju novih naučnih i inženjerskih disciplina kod nas i u regionu: mehatronike, savremene automatizacije i robotike. Njen rad u oblasti mehatronike rezultirao je otvaranjem prvog univerzitetskog studijskog programa u ovoj oblasti ne samo u Crnoj Gori, nego i regionalno, na kojem su upotrebljiva znanja stekli i primjenjuju, danas prepoznati stručnjaci u zemlji i inostranstvu. Uspostavila je modernu laboratoriju za mehatroniku na Mašinskom fakultetu. Objavila je više od 120 naučnih radova u međunarodnim i domaćim časopisima i na međunarodmim i domaćim konferencijama. Autor/koautor je dvije knjige i jedne skripte. Član je Inženjerske akademije Crne Gore kao i više profesionalnih udruženja na globalnom nivou.

 

Image

 Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.