Na Mašinskom fakultetu održana finalna konferencija EUKI projekta Alpe-Adria savez za čist transport (AaCTA)
Na Mašinskom fakultetu održana je finalna konferencija u Crnoj Gori  EUKI projekta Alpe-Adria savez za čist transport (AaCTA),  30. juna 2022.  Konferenciji su prisustvovali predstavnici više crnogorskih lokalnih samouprava, predstavnici privrednih subjekata koji se bave obnovljivim izvorima i izgradnjom infrastrukture za punjenje električnih vozila. Konferenciji su prisustvovali online Harald Messner iz Energetske Agencije Štajerske, koji je održao prigodno predavanje o Modelu klimatskih i energetskih regiona u Austriji, kao i koordinator projekta Antun Pfeifer iz SDEWES Centra iz Zagreba.

Prof. dr Zoran MIljanić je upoznao prisutne o razvijenim alatima koji omogućavaju strateško pozicioniranje stanica za punjenje električnih vozila uzimajući u obzir raspoložive podatke lokalnih samouprava o putnoj i elektroenergetskoj infrastrukturi, lokacije javnih parkinga i potrebe za brzim i sporim punjenjem, uz uvažavanje rasta broja električnih automobile.

Prof. dr Radoje Vujadinović, koji je bio koordinator projekta za Univerzitet Crne Gore, je izrazio žaljenje što je projekat protekao praćen pandemijom izazvanom virusom COVID-19, što je redukovalo planiran broj sastanaka i radionica uživo, te izrazio želju da se projekat nastavi u boljim epidemiološkim okolnostima. Takođe je prisutne upoznao sa aktivnostima koje su realizovane na projektu u Crnoj Gori, kao i nivoom razvoja e-mobilosti u Crnoj Gori.

 

ImageNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.