Počela obuka druge grupe provjerivača i revizora bezbjednosti putne mreže




Počela obuka druge grupe provjerivača i revizora bezbjednosti putne mreže

Ministarstvo kapitalnih investicija u saradnji sa Mašinskim fakultetom Univerziteta Crne Gore započelo je realizaciju drugog po redu stručnog osposobljavanja kandidata za revizore, odnosno provjerivače bezbjednosti putne infrastrukture. Program obuke, koji je usklađen sa standardima zemalja Evropske unije biće održan u periodu od 23. januara do 1. februara u prostorijama Mašinskog fakulteta. Za proces stručnog osposobljavanja se prijavilo 30 crnogorskih inženjera, čime su se stekli uslovi da se u budućnosti, u skladu sa zakonom i direktivama EU, vrši provjera, odnosno revizija bezbjednosti državnih puta, kako u fazi planiranja i projektovanja, tako i u fazi eksploatacije, a što će podići nivo bezbjednosti na državnim putevima. Program obuke je finansiran od strane Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Stručno osposobljavanje će sproveli su eminentni stručnjaci iz Slovenije iz oblasti bezbjednosti saobraćaja i putne infrastrukture na čelu sa prof. dr Tomažom Tolacijem. Dio tima čini i licencirani provjerivač i revizor bezbjenosti putne mreže sa Mašinskog fakulteta, doc. dr Boško Matović, koji će održati predavanja na temu uticaja ljudskog faktora na bezbjednost saobraćaja, kao i uključivanja zainteresovanih strana u postupak nastanka projekta.

Ovaj događaj su 24. januara svečano otvorili predstavnik EBRD-a, gospodin Rade Ralević, generalni direktor Direktorata za državne puteve, gospodin Miroslav Mašić i Dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Radoje Vujadinović. Ovom prilikom Dekan je istakao da Mašinski fakultet više od jedne decenije aktivno radi na unaprijeđenju bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori, kroz obrazovanje inženjera drumskog saobraćaja na studijskom programu „Drumski saobraćaj“, kao i kroz saradnju sa vodećim institucijama u Crnoj Gori, kao što su Ministarstvo kapitalnih investicija, Ministarstvo unutrašnjih poslova i drugi. Takođe, ukazao je na učešće Mašinskog fakulteta u brojnim nacionalnim i međunarodnim projektima koji doprinose razvoju kadrovskih kapaciteta, savremene laboratorijske opreme, ali i jačanja insistucionalnog okvira kroz zajedničku saradnju.

Povezane vijesti: https://www.gov.me/cyr/clanak/pocela-druga-obuka-za-provjerivace-i-revizore-bezbjednosti-puteva



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.