Sastanci u Mariboru u okviru Erasmus+ projekta DGTRANS




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

U periuodu od 17. do 21. aprila održan je sastanak u okviru Erasmus+ projekta DGTRANS  “Prevoz opasnih materija – Modernizacija nastavnih planova i programa i razvoj obuka za profesionalce u visokoškolskim ustanovama Zapadnog Balkana”. Domaćin skupa bio je Fakultet za građevinarstvo, saobraćaj i arhitekturu, sa sjedištem u Mariboru, u Republici Sloveniji. Univerzitet Crne Gore predstavljali su profesori sa Mašinskog fakulteta prof dr. Milanko Damjanović, doc. dr Boško Matović i BSc Vladimir Ilić.

Sastanak je održan sa ciljem da se izvrši analiza ključnih pitanja u vezi sa prevozom opasnih materija, identifikacija potrebnih resursa u okviru laboratorija koje se bave analizom transporta opasnih materija, kao i analiza postojećih kurikuluma u ovoj oblasti.

Na samom početku skupa predstavnici Ministarstva infrastrukture Republike Slovenije prikazali su neke od primjera dobre prakse u oblasti transporta opasnih materija, za teritoriju njihove države.

Svaka od visokoškolskih ustanova koje su članice projekta, predstavila je postojeće studijske programe u okviru svojih institucija, sa posebnim osvrtom na predmete u okviru kojih se izučava problematika vezana za transport opasnih materija. Na taj način omogućena je razmjena iskustava iz različitih država, koja može doprinijeti budućem razvoju znanja iz ove oblasti.

Takođe, učesnici projekta imali su priliku da odslušaju predavanje koje se odnosilo na hemijske karakteristike opasnih materija koje mogu biti predmet transporta. Nakon odslušanog predavanja, organizovana je posjeta laboratorije Fakulteta za hemiju i hemijsku tehnologiju, gde je prikazana oprema koja se koristi za ispitivanje opasnih svojstava različitih materija.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.