Seminar za subjekte uključene u obuku kandidata u auto-školama




Seminar za subjekte uključene u obuku kandidata u auto-školama

Tokom jučerašnjeg dana, u organizaciji Mašinskog fakulteta, održan je seminar pod nazivom "ZNAČAJ OBUČENOSTI VOZAČA NA BEZBJEDNOST SAOBRAĆAJA". Seminar je organizovan na osnovu Memoranduma o saradnji koji je ove godine ostvaren između Mašinskog fakulteta i Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija. Namijenjen licima koja učestvuju u procesu obuke kandidata za vozače na teritoriji Crne Gore, odnosno predavačima teorijske obuke u auto-školama, instruktorima vožnje i članovima ispitnih komisija. Skupu je prisustvovalo oko 250 učesnika.

Image Na početku seminara, prisutne je pozdravio dekan Mašinskog fakulteta, prof. dr Radoje Vujadinović, koji je istakao zadovoljstvo činjenicom da ustanova na čijem se čelu nalazi ima mogućnost da kroz organizovanje ovakvih seminara širi dragocjena znanja iz ove oblasti saobraćaja. Takođe je ukazao na činjenicu da Mašinski fakultet kroz svoje aktivnosti snažno podržava druge subjekte u sistemu bezbjednosti saobraćaja i da će u budućnosti još aktivnije učestvovati u sličnim događajima koji imaju za cilj unaprijeđenje bezbjednosti saobraćaja u Crnoj Gori.

Prigodnim riječima prisutnima su se u uvodnom dijelu seminara obratili i gospodin Dragan Gorović, Pomoćnik direktora uprave policije; Mr Mirza Gargović iz Ministarstva prosvjete, nauke i inovacija; kao i Budo Nikolić, ispred NVO auto-škole Crne Gore. Složili su se da dobra saradnja među akterima koji se nalaze u sistemu bezbjednosti saobraćaja predstavlja dobar put ka boljoj saobraćajnoj slici u Crnoj Gori. Zahvalili su se Mašinskom fakultetu i Univerzitetu Crne Gore, na odličnoj saradnji i izvrsnoj  naučnoj i stručnoj podršci.

Nakon uvodnog dijela seminara, uslijedio je dio kojim su bile obuhvaćene prezentacije doc. dr Boška Matovića pod nazivom "Bezbjednost mladih i novih vozača" i prof. dr Milanka Damjanovića pod nazivom "Vozilo i vozna dinamika - Radnje i procesi u saobraćaju".

Tom prilikom doc. dr Boško Matović iznijeo je neke od ključnih aspekata rizičnih ponašanja koji se odnose na mlade ljude u saobraćaju i statistiku kojom je prikazano njihovo stradanje u saobraćaju na teritoriji Crne Gore. Što se tiče starosne strukture poginulih lica u saobraćaju za 2022. godinu, 48% njih na nivou države čine učesnici starosti 15- 35 godina, što najbolje oslikava veličinu ovog problema u Crnoj Gori i potrebu za implementacijom mjera koje su prepoznate u Strategiji bezbjednosti saobraćaja. Image
Image Prof. dr Milanko Damjanović prisutnima je istakao značaj pojedinih subjekata u ovoj oblasti saobraćaja, među kojima je Mašinski fakultet, sa posebnim osvrtom na neke od karakterističnih grešaka koje u praksi nastaju prilikom obuke kandidata za vozače, a koje se odnose na vršenje određenih radnji u saobraćaju.

Održani seminar predstavlja dobru polaznu osnovu za poboljšanje znanja svih učesnika u procesu obuke kandidata za vozače, sa kojima će naša akademska zajednica i dalje oragnizovati slične skupove i nastaviti tradicionalno dobrusaradnju sa ostalim institucijama uključenim u ovu oblast drumskog saobraćaja.

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.