Pet decenija Univerziteta: Svjetionik znanja, tačka prekretnica u razvoju Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Univerzitet Crne Gore, ugaoni kamen visokog obrazovanja, nauke i kulturnog i umjetničkog stvaralaštva u Crnoj Gori, najveća akademska ustanova i jedini državni univerzitet, slavi jubilej – 50 godina postojanja, rada i razvoja.

Iako je u galaksiji univerziteta – civilizacijskih svjetionika nauke, slobode istraživanja i širenja znanja – Univerzitet Crne Gore mlada zvijezda, njegova pojava u koordinatnom sistemu istorije Crne Gore izvjesno predstavlja  tačku prekretnicu u postupku modernog oblikovanja i emancipacije crnogorskog društva.

Vizija obrazovnog, privrednog i kulturnog razvoja Crne Gore očvrsla je kroz institucionalno zavještanje aprila 1974. godine. Tada su tri fakulteta, Ekonomski, Tehnički i Pravni, dvije više škole Pedagoška akademija i Viša pomorska škola i tri naučna instituta Istorijski, Poljoprivredni i Institut za biološka i medicinska istraživanja, usvojili Samoupravni sporazum o udruživanju u Univerzitet u Titogradu. Iz te iskre, za ovih pet decenija, razvila se snažna akademska porodica Univerziteta Crne Gore, koju danas čine 22 fakulteta i instituta, ali i desetine hiljada domaćih i stranih studenata. Upravo su to oni koji u Crnoj Gori i širom svijeta s ponosom prenose naučne istine i znanja, stečene na našem Univerzitetu.

Stoga, Univerzitet Crne Gore će svoj pedeseti rođendan proslaviti oživljavajući uspomene na pregnuća svojih osnivača, posebno ističući rezultate koji su uticali na napredak zajednice u cjelini. Istovremeno, u skladu sa suštinom svog imena, a na temelju sveobuhvatnosti datog društvenog zadatka u prostoru i vremenu, Univerzitet će osvjetliti i perspektive budućeg razvoja naše zemlje.

U tom duhu, pod okriljem amblematičnog slogana FUTURUM, u 2024. godini ćemo organizovati veliki broj naučnih, kulturnih i umjetničkih programa, kroz koje će naši fakulteti, instituti i studentske organizacije predstaviti viziju i put smislenijeg i humanijeg života zajednice. U fusnotama političkog, socijalnog i ekonomskog života Crne Gore, nadamo da će takav poduhvat biti pročitan kao jedinstvena snaga Univerziteta da oplemeni i osnaži društveno biće zemlje, i time u potpunosti ispuni svoju istorijsku misiju.

U ime onoga što je bio, što jeste i što će biti, svojim sadašnjim i bivšim studentima, akademskom i neakademskom osoblju, ali i čitavoj crnogorskoj zajednici, Univerzitet Crne Gore čestita pedeset godina zajedničkog trajanja i stvaranja srećnije budućnosti.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.