Drugi pišu o nama: Iskustvo rumunskog koordinatora Erasmus+ programa na Univerzitetu Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Ja sam Mircea-Viorel Drăgoi , koordinator Erasmus+ programa na Fakultetu za tehnološko inženjerstvo i industrijski menadžment, Univerzitetu Transilvanija u Brašovu, Rumunija.

Kada govorimo o odnosu između mog univerziteta i Univerziteta Crne Gore, moramo krenuti od početka: potpisivanja Interinstitucionalnog sporazuma, koji je imao za cilj uspostavljanje partnerstva u okviru Erasmus+ programa. U tim terminima, sve je išlo brzo i glatko, i obje strane su se složile oko uslova planiranog partnerstva.

Kada je odobreno finansiranje mobilnosti, razmjene studenata i osoblja su počele, čak i tokom pandemije.

Što se tiče mog ličnog iskustva kao mobilnog profesora, bilo je odlično od samog početka, i isto tako ostaje i posle dvije godine. Štaviše, trenutno se pripremam za svoju narednu posjetu Univerzitetu Crne Gore.

Od prvog kontakta, doživio sam Univerzitet Crne Gore kao evropski univerzitet, sa dobro uspostavljenim Kancelarijom za međunarodne odnose, sa ljubaznim osobljem, spremnim da pomogne.

Akademski život je sličan drugim univerzitetima, uključujući moj, sa nastavnim osobljem otvorenim za saradnju sa gostujućim profesorima, i pomažući međunarodnim studentima da se integrišu u lokalno akademsko okruženje. Usput, u svakoj od tri godine akademske saradnje u okviru Erasmus+ programa, studenti su razmjenjivani između ova dva univerziteta. Takođe, mnogi nastavni i administrativni radnici su posjetili partnerski univerzitet, čak i uprkos strogim pravilima tokom pandemije.

Tokom moje nastavne mobilnosti, dobio sam svu podršku koja mi je bila potrebna da održim predavanja u vrlo dobrim uslovima. Jedan od najvažnijih rezultata moje saradnje sa kolegama na Univerzitetu bio je naučni članak koji je predstavljen na međunarodnoj konferenciji u Tajvanu.

Imajući u vidu prethodna iskustva, perspektive za razvoj odnosa su obećavajuće: učešće u zajedničkim naučnim radovima na konferencijama, i supervizija doktorskih studenata u co-tutelle .

Ne mogu završiti svoje utiske a da ne spomenem nevjerovatna iskustva kada je riječ o istraživanju turističkih mjesta u Crnoj Gori!

 

 

 

 

 

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.