Mašinski fakultet na sajmu SmartTech 2019




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Mašinski fakultet Univerziteta Crne Gore već nekoliko godina zaredom učestvuje na sajmu SmartTech, koji se održava u novembru svake godine, u organizaciiji Vision Events.

Prethodnih godina su na sajmu bili predstavljeni brojni uređaji i roboti, kao što su Balanduino – robot koji se kreće balansirajući na dva točka, dva mobilna robota sa kojima su studenti učestvovali na svjetskom takmičenju Robot Challenge u Beču 2014. i 2015. godine, mobilni robot točkaš sa ugrađenim airbag-om, dva robota sumo-rvača, hodajući robot baziran na tzv. Jansenovom mehanizmu, model industrijskog robota koji se programira učenjem (ponavlja naučene pokrete), mini hidrocentrala sa Peltonovom turbinom, mobilni robot gusjeničar sa indutrijskim robotom na platformi, i tako dalje.

Autori svih uređaja su studenti Mehatronike, studijskog programa Mašinskog fakulteta.

Ove godine su na sajmu predstavljeni sasvim novi uređaji i roboti, koje je projektovala i napravila ovogodišnja generacija studenata osnovnih studija mehatronike, kao i nekoliko robota koje su napravile njihove kolege iz prethodne generacije.

Posjetioci su imali priliku da vide CNC mašinu/pisač, model vještačke ruke, automat za koktele, model Mars rovera sa Rocker Boogie vješanjem, model pametne kuće, humanoidni robot, model industrijskog robota koji se programira učenjem, hodajući mobilni robot na bazi Jansenovog mehanizma, mobilni robot (džip) sa airbag-om.

Roboti i uređaji su privlačili posebnu pažnju najmlađih posjetilaca sajma, kao i ljubitelja tehnike i robota.

Ovi projekti su rezultat dosadašnjeg rada nastavnika Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta sa studentima. Znanje stečeno u toku studija, studenti su primijenili na završnoj godini studija projektujući i realizujući savremene automatske uređaje ili modele uređaja. Radi se timski, što je studentima i zabavno i veoma korisno, jer je proces učenja brži, zanimljiviji i izazovniji.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.