Mašinski fakultet, 28.01.2020

Đukanović: Veliko interesovanje studenata za Crnogorsku zimsku inženjersku školuX

Crnogorska zimska inženjerska škola održava se od 3. do 9. februara, pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke, Univerziteta Crne Gore, Elektrotehničkog fakulteta i kompanije M:tel, u prostorijama Elektrotehničkog fakulteta i Mtel digitalnoj fabrici. Rukovoditeljka Škole doc. dr Milena Đukanović, direktorica Instituta Konfucije i docent na Elektrotehničkom fakultetu za MNE Magazin govori o projektu „Montenegrin Engineering Winter School 2020“ kao i prvoj izložbi 3D štampanih radova studenata Elektrotehničkog fakulteta.

-Crnogorska zimska inženjerska škola je projekat namijenjen studentima Univerziteta Crne Gore, drugih univerziteta i mladim prImageofesionalcima koji su željni aktuelnih inženjerskih vještina i znanja. Intenzivni jednonedjeljni program je osmišljen tako da interesantnim obukama i radionicama iz oblasti web programiranja, 3D štampe i vrituelne stvarnosti ukaže studentima tehničkih nauka na nove i svjetski aktuelne teme u inženjerstvu. Partneri projekta su Mtel, Mtel digitalna fabrika, Codingo d.o.o, Privredna komora, Mašinski fakultet, Fakultet za sport i fizičko vaspitanje, Pomorski fakultet, Arhitektonski fakultet-kaže Đukanović.

Kako ste došli na ideju da organizujete zimsku inženjersku školu?

-Ideja zimske inženjerske škole javila se kao logičan slijed Montenergrin Summer Startup School, održane u septembru 2019. godine. Međutim, sada je akcenat stavljen na upoznavanju studenata sa inženjerskim sadržajem koji i nije dio standardnog kurikuluma tokom studija, a iz dana u dan predstavlja važnu alatku u rukama svjetskih inženjerskih frilensera, ali sve više i crnogorskih. Takođe, samo tržište je u stalnoj potražnji za inženjerima koji su poznavaoci iz ovih oblasti. Na primjer, stalno dobijamo upite za licenciranim inženjerima 3D štampe, kojih u Crnoj Gori ima mali broj. Iz tog razloga sam došla na ideju da, za početak, obučimo nekoliko inženjera ove godine kako bi dobili licencu za Fusion360 u upotrebi i 3D softvera i 3D štampača. Na taj način, prvi crnogorski inženjeri sa Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta moći će direktno da se zaposle u kompanijama koje se bave 3D štampom u Crnoj Gori, a već ih ima nekoliko.

Kolika je bila zainteresovanost polaznika?

-Zainteresovanost je bila izuzetna. Pristiglo je više od 100 prijava zainteresovanih polaznika. Prijave su nam slali studenti sa crnogorskih univerziteta, ali i studenti sa univerziteta u Francuskoj, Turskoj, Mađarskoj. Najveći broj prijava zainteresovanih studenata stigao je sa Elektrotehničkog, Mašinskog i Arhitektonskog fakulteta. Međutim, radi bolje efikasnosti i limitiranih  kapaciteta morali smo broj  polaznika ograničiti na 35.

Gdje će se sve škola održavati?

-Svečano otvaranje zimske škole, kao i studentska izložba 3D štampanih radova biće održano 3. februara u 10 sati, uImage Multimedijalnoj sali Sportskog i kulturnog centra Univerziteta Crne Gore. Naš partner na projektu, kompanija Codingo – Ivan Radunović i njegov tim, držaće radionice web programiranja na Elektrotehničkom fakultetu, u laboratorijskoj sali sa najsavremenijom računarskom opremom. Glavni partner na projektu, M:tel i M:tel digitalna fabrika će u svojim modernim prostorijama držati radionice virtuelne stvarnosti i 3D štampe. Takođe, 3D štampom baviće se i moj tim sa Elektrotehničkog i Mašinskog fakulteta. Tokom zimske škole imaćemo još puno interesantnih govornika, mentora i partnera.

Da li će studenti dobiti neke nagrade?

-Najveći broj nagrada za polaznike pripremio je M-tel, kao glavni partner inženjerske zimske škole. Takođe, za najvrednije polaznike vrijedne nagrade pripremili su  i Ministarstvo nauke, Codingo tim i Elektrotehnički fakultet.

U okviru prvog dana biće održana prezentacija 3D štampanih radova tima sa Elektrotehničkog fakulteta…

-Pod pokroviteljstvom Ministarstva nauke kreiran je ovaj mali inovacioni projekat. Ideja samog projekta je bila da se u sklopu predmeta koji predajem osvježe laboratorijske vježbe i   uvede rad na novim tehnologijama, sa akcentom na 3D štampu. Studenti druge godine Elektrotehničkog fakulteta su na predmetu Elektrotehnički materijali naučili kako da koriste softver za 3D dizajn, i ujedno su pratili 3D štampu svog finalnog projekta na CraftBot štampaču. Studenti su ujedno bili i kreatori svojih djela, a inspiraciju su našli u okviru zadate teme – kineske kulture. Partneri na ovom projektu su i M:tel, Ministarstvo prosvjete Kine, Ambasada NR Kine u Crnoj Gori i Institut Konfucije na Univerzitetu Crne Gore. Takodje, partner na projektu je i Biblioteka za slijepe CG, tako da smo u saradnji sa njima pripremili i audio priče na crnogorskom i kineskom jeziku koje prate ovu 3D štampanu bajku. Da bi studentski 3D štampani objekti oživjeli pomogla nam je draga mentorka Aleksandra Terzić sa svojim  likovnim talentom i vedrim akrilik bojama.

ImageInovacije ne moraju biti samo na nivou naučnih istraživanja, one za profesore moraju biti dio njihovog pedagoškog rada sa studentima. U vremenu kada je studentima sve dostupno, treba zadržati njihovu pažnju i inspirisati ih. Ne možemo više govoriti o mogućnostima koje studenti dobijaju, već o njihovoj želji i nadahnuću da ostvare svoj potencijal i stvore sebi bolje uslove za zaposlenje. Ja sam jako ponosna na ovu generaciju studenata, a najkreativniji među njima dobiće i vrijedne nagrade od naših partnera.

Nadam se da će ova izložba imati i svoj dalji put. Ko zna, možda stigne i do prekrasne Kine.

Da li će biti još ovakvih projekata?

-Ljetnje i zimske škole su odavno ustanovljene na brojnim univerzitetima u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Italiji itd. nudeći studentima i zvaničan broj ECTS kredita, tako da su vrlo popularne među studentskom populacijom. Univerziteti se međusobno utrkuju ko će dati bolji program i privući veći broj studenata.

Kako volim rad sa studentima i želim da doprinesem njihovom usavršavanju i nadahnuću, voljela bih da projekti poput ovoga postanu tradicija.

 

IZVOR: MNE MAGAZIN

Broj posjeta : 249