Mašinski fakultet, 06.03.2020

Projekat KnowHub još jedna podrška preduzetničkim idejama studenata Univerziteta Crne GoreMeđunarodni projekat KnowHub koji će se realizovati u naredne tri godine biće još jedno čvorište preduzetničkih ideja studenata na Univerzitetu Crne Gore.

Rukovodilac projekta prof. dr Janko Jovanović navodi da su jedna od ciljnih grupa ovog projekta studenti kojima nedostaje podrška i infrastruktura za komercijalizaciju inovativnih ideja i pokretanje sopstvenog biznisa.

“Pored studenata, ciljna grupa je i akademsko osoblje kojem nedostaje podrška i infrastruktura za komercijalizaciju rezultata primjenjenih istraživanja i proizvodna preduzeća kojima nedostaje znanje i infrastruktura za inovativni razvoj proizvoda koji bi omogućio održivost i unapređenje njihovog poslovanja.

Univerzitet Crne Gore realizuje ovaj projekat sa univerzitetima iz Austrije, Španije, Finske, Tirane, Sarajeva, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

U realizaciju projekta su uključeni predstavnici Mašinskog fakulteta i predstavnici Rektorata Univerziteta Crne Gore.

“Cilj projekta je unapređenje inovativne i preduzetničke orijentacije univerziteta kroz obnavljanje veza univerziteta i proizvodnih preduzeća, promociju saradnje univerziteta i proizvodnih preduzeća u inovativnom razvoju proizvoda i transfer tehnologija”, objašnjava Jovanović.

Realizacija projekta je počela sredinom novembra 2019. godine, a već u prvom tromjesječju je sprovedena anketa o inovativnoj i preduzetničkoj orijentaciji Univerziteta Crne Gore prema metodologiji HEInnovative koju je razvila Evropska komisija.

“U predstojećem periodu, u Podgorici će biti organizovana radionica za analizu i verifikaciju rezultata ove ankete. Pored članova radnog tima projekta, u aktivnostima koje će se realizovati tokom radionice učestvovaće predstavnik NCDIEL-a iz Skoplja koji rukovodi prvim radnim paketom, kao i predstavnik finskog Univerziteta iz Vasa", kazao je Jovanović.

Medijske objave: 

https://m.cdm.me/drustvo/projekat-knowhub-jos-jedna-podrska-preduzetnickim-idejama-studenata-ucg/

https://fosmedia.me/infos/drustvo/projekat-knowhub-jos-jedna-podrska-preduzetnickim-idejama-studenata-ucg

 

Broj posjeta : 478