Preporuka za upis na Mašinski fakultet je velika potražnja inženjera na tržištu rada




Preporuka za upis na Mašinski fakultet je velika potražnja inženjera na tržištu rada

Trendovi na tržištu rada su takvi da je potražnja za mašinskim inženjerima trenutno veća od ponude, kazao je prodekan za nastavu Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore Uroš Karadžić.

On je ovaj podatak istakao kao glavnu prednost maturantima koji treba ove godine da se opredijele za dalji obrazovni put.

Zbog aktuelne situacije sa virusom COVID-19 ove godine je izostala uobičajena promotivna aktivnost Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore kao što su posjete crnogorskim školama i učešća na sajmovima nauke.

Prodekan Karadžić kaže da je ove godine akcenat na onlajn aktivnostima i redovnom ažuriranju stranice Mašinskog fakultImageeta, u okviru zvaničnog sajta Univerziteta Crne Gore, na kojem zainteresovani maturanti mogu pronaći informacije o fakultetu.

Na osnovnim studijama ovog fakulteta dva su studijska programa Mašinstvo i Drumski saobraćaj.

Kako je interesovanje za Drumski saobraćaj bilo veće od broja raspisanog konkursom Karadžić navodi da će ove godine fakultet povećati broj mjesta za upis u skladu sa licencom Ministarstva prosvjete.

"Prošle godine smo na prvu godinu osnovnih studija upisali 96 studenata na studijskom programu Mašinstvo i 80 studenata na studijskom programu Drumski saobraćaj", kazao je Karadžić.

Prema njegovim riječima, Mašinski fakultet mogu upisati svršeni gimnazijalci i učenici srednjih tehničkih škola.

"Postoji mogućnost upisa polaganjem diferencijalnog ispita. U diferencijalnom ispitu se polažu matematika i fizika, odnosno predmeti koji se i boduju prilikom upisa", pojašnjava prodekan Karadžić.

Kad je riječ o izbornim modulima na kasnijim godinama studija, Karadžić kaže da je u okviru studijskog programa Mašinstvo već godinama najveće interesovanje za usmjerenje Energetika.

"Raduje nas i što se konstantno povećava i broj studenata na usmjerenju Proizvodno mašinstvo", ističe on.

Detaljni opisi studijskih programa dostupni su i u posljednjem izdanju Informatora Univerziteta Crne Gore, dostupnom u elektronskoj formu na sajtu Univerziteta Crne Gore.

 

Medijske objave:

https://volimpodgoricu.me/2020/05/14/preporuka-za-upis-na-masinski-fakultet-je-velika-potraznja-inzenjera-na-trzistu-rada/

https://www.portalanalitika.me/clanak/preporuka-za-upis-na-masinski-fakultet-je-velika-potraznja-inzenjera-na-trzistu-rada

https://makanje.me/clanak/2055?fbclid=IwAR0o9A8DNzbJ1jLoYp-vSJZZoc2C2h5yxxvCsVNGJWnPs9a_sQlaYLP1DrQ

https://www.antenam.net/drustvo/158478-karadzic-preporuka-za-upis-na-masinski-fakultet-je-velika-potraznja-inzenjera-na-trzistu-rada

http://www.rtcg.me/vijesti/drustvo/279136/trziste-rada-trazi-inzenjere.html

https://www.pobjeda.me/clanak/karadzic-preporuka-za-upis-na-masinski-fakultet-velika-potraznja-za-inzenjerima

https://www.standard.co.me/drustvo/karadzic-preporuka-za-upis-na-masinski-fakultet-je-velika-potraznja-inzenjera-na-trzistu-rada/

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.