Otvoren konkurs za Konrad Adenauer stipendije
Njemačka Fondacija Konrad Adenauer (KAS) dodjeljuje stipendije za studijsku 2024/25. godinu društveno i politički angažovanim i nadarenim studentima završnih godina fakulteta, postdiplomcima i doktorandima koji studiraju u Crnoj Gori.

Pravo na stipendiju mogu ostvariti studenti od 3. godine studija (od septembra 2024. godine) kao i postdiplomci i doktorandi. Donja granica prosjeka na studijama je 8.5. Neophodno je dobro znanje engleskog ili njemačkog jezika, a starosna granica kandidata je 30 godina. Kandidat ne smije biti u radnom odnosu.

 Rok za podnošenje prijave je do 10. juna 2024. godine. Studenti koji budu izabrani u uži krug biće pozvani na razgovor (na crnogorskom i engleskom jeziku) sa članovima komisije za dodjelu stipendija.

Za studente koji budu prođu selekcioni proces biće obezbijeđena novčana podrška u iznosu od 150 eura mjesečno u trajanju od 10 mjeseci. Korisnici stipendije su obavezni da KAS-u dostavljaju dokaz o toku studija. U slučaju prekida studija, stipendisti su obavezani da izvrše povraćaj cjelokupnog iznosa novca. Pored finansijske podrške, stipendistima je omogućeno i pohađanje seminara i drugih aktivnosti u organizaciji KAS.

Potrebna dokumentacija (dostavlja se na crnogorskom jeziku, osim ako nije naznačeno drugačije):

  1. Popunjen prijavni formular (može se preuzeti u nastavku)
  2. CV na engleskom jeziku
  3. Motivaciono pismo na engleskom jeziku
  4. Potvrda o položenim ispitima (za postdiplomske/doktorske studije dostavlja se fotokopija diplome sa osnovnih studija i uvjerenje o upisu postdiplomskih/doktorskih studija)
  5. Dvije akademske preporuke
  6. Jedna preporuka koja se odnosi na društveni ili politički angažman (preporuka iz stranke, NVO ili studentske organizacije – u zavisnosti od vrste angažovanja)
  7. Fotografija novijeg datuma (format za l.k. Ili pasoš)
  8. Ostale diplome, sertifikati – fotokopije

Zainteresovani kandidati svoju dokumentaciju mogu dostaviti do  10. juna 2024. lično ili poštom na adresu: Central Point – Arsenija Boljevića, ulaz br. 3, 81 000 Podgorica. Dostava dokumentacije elektronskim putem nije moguća, a nepotpuna dokumentacija kandidata se neće razmatrati. Preporuke moraju biti na memorandumu fakulteta i sa potpisom profesora.

Za sve dodatne informacije, zainteresovani kandidati se mogu obratiti putem imejla na adresu: zoran.dabetic@kas.de ili putem telefona na brojeve: 020 246 215, 068 017 228.

Svi kandidati koji budu aplicirali za stipendiju biće obaviješteni o zvaničnim rezultatima konkursa najviše 20 dana nakon izbora. Kandidati se obavještavaju o rezultatima konkursa putem imejla i ne dostavljaju se pojedinačna obrazloženja zbog kojih kandidat nije primljen u program. Po završetku odabira novih stipendista, dokumentacija kandidata se čuva u Fondaciji najduže 3 mjeseca od izbora, a kandidat je može preuzeti lično ili mu, na zahtjev, može biti vraćena poštom.

 

DokumentiNe propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.