Rektorat, 14.01.2021

Reagovanje Univerziteta Crne Gore na navode predstavnika pojedinih političkih partija, a povodom najavljenih izmjena Zakona o visokom obrazovanjuX

Povodom najavljenih izmjena Zakona o visokom obrazovanju, obrazloženih paušalnim navodima i zlonamjernim izjavama, a s obzirom na to da je UCG najveća i javna institucija čija organizacija i poslovanje jesu predmet regulacije ovih promjena, obavezni smo, iz poštovanja prema stručnoj javnosti i građanima Crne Gore, istaći sljedeće:

Univerzitet Crne Gore nikada nije bio isključen iz procesa izrade i/ili izmjene zakonske regulative koje su se ticale državnog univerziteta. Načini komunikacije o tim temama su bile različite i intenzivno su se obavljali - od usmenih konsultacija, pisanih prijedloga do učešća naših predstavnika u radnim tijelima zaduženim za izradu zakonskih akata. Sada se po prvi put dešava, u istoriji rada UCG, da se najveća visokoobrazovna institucija potpuno isključi iz procesa odlučivanja o ovako važnim temama za njen rad.  Da li je to način da se navodno depolitizuje Univerzitet Crne Gore ili je ovo način da se jeftinim politikanstvom dođe do samo njima znanog cilja? Odgovor na ovo pitanje mi možemo samo da pretpostavimo.

Pored velikog broja netačnih informacija koje su u posljednje vrijeme plasirane, izrečeni su i netačni podaci da UCG ima 700 profesora. Da se konsultovao UCG, javnost kao i donosioci odluka bi imali preciznu informaciju, da na UCG trenutno ima 426 zaposlenih u akademskom i naučnom zvanju. Znači, 274 profesora manje u odnosu na broj koji se pominje. Najviše ih ima na Prirodno-matematičkom i Filološkom fakultetu, njih 51 odnosno 46, a najmanje na Fakultetu za turizam i hotelijerstvo i Arhitektonskom fakultetu gdje ih je osam odnosno 10.

Dalje, da se UCG konsultovao kao što je i bila praksa, imali bi tačnu informaciju i u vezi sa navodima koji se odnose na izbor rektora u Sloveniji, za koju je predlagač izmjena Zakona iznio u medijima kao primjer uporedne prakse, te bi znali da navedeni prijedlog nema uporište u toj zemlji, niti u zemljama EU sa čijom regulativom je i važeći Zakon o visokom obrazovanju Crne Gore usaglašen. Očigledno bez dovoljnog poznavanja modela izbora rektora u Sloveniji, pojedini predstavnici političkih partija sa predlogom da samo akademsko osoblje (docent, vanredni i redovni profesori) učestvuje u izboru rektora, daju sebi za pravo da karikiraju uporednu praksu, odnosno kao i uvijek barataju netačnim i nepotpunim informacijama, kojima namjerno obmanjuju javnost. Ako kao primjer uzmemo Pravilnik o izboru rektora na državnom Univerzitetu u Ljubljani ili Mariboru, znali bi da rektora na opštim i neposrednim izborima biraju svi studenti i svi zaposleni (od administrativnog osoblja pa do redovnih profesora). Znači, apsolutno je netačno i lako provjerljivo da predloženi način izbora nema uporište u njihovoj zakonskoj proceduri. Isključivanje svih činilaca i mišljenja u okviru akademske zajednice, kako predlažu, nikako nije praksa koja postoji u zemljama Evropske unije, a još manje „iskorak“ ukoliko narušava ono što je zagarantovano Ustavom i Zakonom o visokom obrazovanju.

Povezane vijesti: 

https://www.ucg.ac.me/objava/blog/10/objava/101523-saopstenje-univerziteta-crne-gore

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/ucg-po-prvi-put-u-istoriji-potpuno-smo-iskljuceni-iz-procesa-odlucivanja

https://www.standard.co.me/drustvo/ucg-pored-velikog-broja-netacnih-informacija-netacno-i-da-ucg-ima-700-profesora/

https://www.pobjeda.me/clanak/ucg-pausalni-navodi-i-zlonamjerne-izjave-povodom-izmjena-zakona-o-visokom-obrazovanju?page=1

https://fosmedia.me/infos/drustvo/ucg-pausalni-navodi-i-zlonamjerne-izjave-povodom-izmjena-zakona-o-visokom-obrazovanju

 

Dokumenti

Broj posjeta : 1152