Pozitivno poslovanje na kraju 2020. godine uz 14.9 miliona eura sopstvenih sredstava na računima UCG




Pozitivno poslovanje na kraju 2020. godine uz 14.9 miliona eura sopstvenih sredstava na računima UCG

ImageNa Univerzitetu Crne Gore, u prethodnoj godini, odgovorno se odnosilo prema finansijskim resursima kojima se upravljalo isključivo namjenski i racionalno, a u isto vrijeme transparentno. To je potvrđeno pozitivnim finansijskim poslovanjem i značajnim ulaganjem u razvojne kapacitete Univerziteta, saopštio je rektor prof. dr Danilo Nikolić.

Opredijeljena budžetska sredstva za prethodnu godinu, navodi Rektor, iznosila su 20.75 miliona eura.

„Ova sredstva potrošena su na sljedeće stavke: zarade zaposlenih (18.8 miliona eura), materijale i usluge (428 eura), komisije za magistarske i doktorske studije za profesore van Univerziteta Crne Gore i nagrađivanje zaposlenih kroz pravilnike (112.416 eura), spoljnu saradnju odnosno plaćanje kliničara i  eksterno angažovanih profesora van Univerziteta Crne Gore (1.420.904 eura), vodu i komunalije (16.986 eura), mazut i lož ulje (136.071 eura), električnu energiju (127.895 eura) i otplate iz prethodnih godina u vidu povraćaja školarina studentima magistarskih studija i prirez opštini iz prethodnih godina (51.672 eura)“, kazao je on i dodao da je ukupno potrošeno 20.753.725 eura čime je u potpunosti potrošen budžet koji se dobija od Vlade Crne Gore.

Kada je riječ o sopstvenim prihodima, Rektor kaže da su u prethodnoj godini iznosili 11.14 miliona eura i odnosili su se uglavnom na naučnoistraživačke projekte i školarine.

„Na kraju godine ostvarili smo pozitivno finansijsko poslovanje tako da na svim računima  UCG-a, zaključno sa 31. decembrom 2020. godine, imamo 14.9 miliona eura sopstvenih sredstava“, pojasnio je Nikolić.

On je istakao da su preduzete brojne aktivnosti u cilju poboljšanja društvenog, profesionalnog i materijalnog položaja zaposlenih na Univerzitetu, među kojima je i izmjena Kolektivnog ugovora kojom je obezbijeđeno povećanje zarada u prošloj godini za devet odsto, a za ovu godinu predviđeno je povećanje od tri odsto.

„Za nagrađvanje naučnoistraživačkih aktivnosti opredijeljeno je 400.000 eura, dok je iz sredstava stambenog fonda opredijeljeno 2 miliona eura za rješavanje stambenih potreba zaposlenih putem dodjele novčanih sredstava po povoljnim uslovima (realizacija Konkursa je u toku). U planu je  izgradnja četiri stambena objekta za zaposlene, za šta je dobijena saglasnost Vlade i predat zahtjev resornom ministarstvu da raspiše konkurs za idejno rješenje“, navodi Rektor.

Nikolić kaže da se vodilo računa i o optimizaciji administracije Univerziteta, shodno preporukama Međunarodne institucionalne evaluacije Univerziteta i Ugovora o finansiranju UCG-a sa Vladom Crne Gore.

 „U prethodne tri godine smanjili smo broj zaposlenih u administraciji sa 433 na 380, ali smo istovremeno zadržali isti broj nastavnog i istraživačkog osoblja (profesori i saradnici)“, objašnjava on.

U prethodnoj godini, dodaje da su ostvarena značajna ulaganja u modernizaciju i digitalizaciju infrastutrukture Univerziteta Crne Gore.

„Izdvojili smo 1.92 miliona eura za investiciono održavanje objekata, računarsku, nastavnu i naučnoistraživačku opremu, opremanje amfiteatara, učionica, biblioteka i čitaonica, a ubrzali smo i proces digitalizacije Univerziteta“, kazao je Nikolić.

Finansijsko poslovanje Univerziteta, zaključuje Rektor, bilo je u skladu sa zakonskim obavezama, transparentno i javno dostupno na sajtu kroz Finansijske izvještaje, Finansijski plan i Plan javnih nabavki za tekuću godinu.

“Na taj način uz finansijsku efikasnost stvaramo neophodne uslove za kvalitetnu edukaciju, naučnu produkciju, međunarodnu afirmaciju i društveno odgovorno djelovanje Univerziteta Crne Gore, kao centralne institucije crnogorskog obrazovanja, nauke i umjetnosti”, završava Nikolić.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/pozitivno-poslovanje-na-kraju-2020-godine-uz-149-miliona-eura-sopstvenih-sredstava-na-racunima-ucg

http://rtcg.me/vijesti/drustvo/307791/na-racunima-ucg-149-miliona-sopstvenih-sredstava.html

https://m.cdm.me/ekonomija/na-racunu-ucg-skoro-15-miliona-eura-prosle-godine-potrosili-2075-miliona/

https://mladiniksica.me/pozitivno-poslovanje-na-kraju-2020-godine-uz-14-9-miliona-eura-sopstvenih-sredstava-na-racunima-ucg/

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.