UCG najoštrije osuđuje svaki vid kršenja ljudskih prava




UCG najoštrije osuđuje svaki vid kršenja ljudskih prava

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Danilo Nikolić sa saradnicima primio je danas Miljanu Krivokapić studentkinju Fakulteta političkih nauka kao i dekana tog fakulteta prof. dr Milana Markovića, povodom zastrašujućih prijetnji i uvreda koji su anonimno upućeni studentkinji putem društvenih mreža.  

Na sastanku je najoštrije osuđena svaka vrsta diskriminacije, netolerancije i podsticanja na mržnju, prijetnje i nasilje, a naglašeno je i da je svaka vrsta ovakvog napada na bilo kojeg člana ne samo studentske zajednice, već i akademskog i neakademskog osoblja Univerziteta Crne Gore, ujedno i direktan atak na Univerzitet Crne Gore i vrijednosti koje se na njemu njeguju.

Rektor je izrazio puno razumijevanje i zabrinutost za situaciju u kojoj se našla studentkinja Krivokapić, budući da lično dijeli iskustvo neosnovanih napada, govora mržnje i prijetnji, te joj u tom pravcu uputio podršku i pozvao nadležne institucije i odgovorne organizacije da hitno reaguju i u skladu sa zakonom sankcionišu i spriječe svaki vid ugrožavanje mira i sigurnosti svih građana Crne Gore. 

Takođe, posebno je istakao krucijalnu ulogu Univerziteta Crne Gore u razvoju multikultularne, multikonfesionalne, demokratske Crne Gore koja baštini slobodu, mir, vladavinu prava, toleranciju i ljudsko dostojanstvo i pozvao institucije Crne Gore na obavezu podizanja nivoa društvene svijesti i odgovornosti u pogledu urgentne potrebe zakonskog regulisanja javnog diskursa koji obiluje dezinformacijama, predrasudama, uvredama, prijetnjama. Neophodno je da se što prije ugledamo na evropske  inicijative i države, koje u uslovima sve veće eskalacije govora mržnje na društvenim mrežama, uvode stroge zakonske i institucionalne mehanizme za borbu protiv agresivne i neprimjerene komunikacije i komentara na društvenim mrežama i online portalima.

 

Medijske objave:

https://www.cdm.me/hronika/ucg-osudio-napade-na-studentkinju-krivokapic-nikolic-pozvao-nadlezne-da-reaguju/

https://www.portalanalitika.me/clanak/ucg-najostrije-osuduje-svaki-vid-krsenja-ljudskih-prava

https://www.antenam.net/drustvo/188131-rektor-nikolic-razgovarao-sa-miljanom-krivokapic-ucg-najostrije-osudjuje-svaki-vid-krsenja-ljudskih-prava

https://www.standard.co.me/drustvo/nikolic-razgovarao-sa-miljanom-krivokapic-atak-na-studente-je-atak-na-ucg/

https://www.pobjeda.me/clanak/nikolic-razgovarao-sa-miljanom-krivokapic-atak-na-studente-je-atak-na-ucg?page=1

https://fosmedia.me/infos/drustvo/univerzitet-najostrije-osuduje-svaki-vid-krsenja-ljudskih-prava

https://www.aktuelno.me/crna-gora/rektor-nikolic-razgovarao-sa-miljanom-krivokapic-ucg-najostrije-osudjuje-svaki-vid-krsenja-ljudskih-prava/

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.