Potpisan ugovor o saradnji Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Gdanjsku




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Vršilac funkcije rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović i rektor Unverziteta u Gdanjsku prof. dr Pjotr Stepnovski (Piotr Stepnowski) ugovorili su međunarodnu saradnju ove dvije visokoškolske institucije. Ugovor koji je danas potpisan elektronskim putem tokom onlajn sastanka i koji će važiti narednih pet godina podrazumijeva saradnju koja je zasnovana na polju nauke i obrazovanja, na jednakim osnovama i na obostrani interes.

V.f. rektor Božović je ocijenio da je, u procesu razvoja svake visokoškolske institucije, od presudne važnosti međunarodna saradnja.

„Ugovor o saradnji otvora prostor za zajedničke projekte i programe zasnovane na zajedničkim interesima, za zajedničke naučnoistraživačke aktivnosti te organizaciju simpozijuma, seminara i konferencija, pored omogućavanja mobilnosti studenata i akademskog osoblja”, kazao je v.f. rektor Božović.

Saradnja će biti zasnovana i na razmjeni dobrih praksi u upravljanju univerzitetima, administraciji, kao i istraživačkim i nastavnim metodama, razmjeni publikacija, materijala i informacija za naučne, obrazovne i informativne svrhe.

Rektori Božović i Stepnovski su se saglasili da će prvi korak u daljoj saradnji biti definisanje istraživačkih prioriteta od zajedničkog interesa, te apliciranje za projekat mobilnosti u okviru programa Erasmus+.

Univerzitet u Gdanjsku, trenutno  najveći univerzitet u Pomeranskoj regiji, sa 50 godina tradicije, imao je nesporni uticaj na razvoj moderne Poljske. Ima 11  fakulteta sa preko 25.000 studenata, doktoranda i postdiplomaca, kojima predaje više od 1.700 akademskog osoblja. U poljima studija kao što su biologija, biotehnologija, hemija, okeanografija, kvantna fizika, pedagogija, psihologija, pravo i ekonomske nauke, Univerzitet u Gdanjsku jedna je od najboljih poljskih institucija.

 

Medijske objave:

https://www.pobjeda.me/clanak/potpisan-ugovor-o-saradnji-univerziteta-crne-gore-i-univerziteta-u-gdanjsku

https://www.in4s.net/potpisan-ugovor-o-saradnji-univerziteta-crne-gore-i-univerziteta-u-gdanjsku/

https://borba.me/potpisan-ugovor-o-saradnji-univerziteta-crne-gore-i-univerziteta-u-gdanjsku/

https://www.portalanalitika.me/clanak/potpisan-ugovor-o-saradnji-univerziteta-crne-gore-i-univerziteta-u-gdanjsku

https://volimpodgoricu.me/novosti/potpisan-ugovor-o-saradnji-univerziteta-crne-gore-i-univerziteta-u-gdanjsku

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.