Ambasador Francuske posjetio Univerzitet Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Vršilac funkcije rektora Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović i prorektorka za internacionalizaciju prof. dr Sanja Peković sastali su se danas, u Rektoratu UCG-a, sa ambasadorom Republike Francuske u Crnoj Gori, Kristijanom Timonijeom, i njegovim prvim savjetnikom gdinom Lorenom Goncalves, te razgovarali o postojećoj i uspostavljanju šire saradnje.

Rektor Božović je istakao dobre rezultate dosadašnje saradnje koji su između naše dvije zemlje proistekli iz bilateralne saradnje, zajedničkih projekata, članstva u Asocijaciji frankofonih univerziteta, te osnivanja Balkanskog instituta za nauku i inovacije na UCG, kao rezultat uzajamne podrške i  interesa između UCG-a i Univerziteta Azurne Obale. Prorektorica Peković je detaljnije predstavila realizovane projekte. Pored dobro razvijenih odnosa u realizaciji mobilnosti studenata i osoblja, te saradnji sa kolegama iz Francuske u promociji i podršci u oblasti učenja francuskog jezika na našem Univerzitetu, ističe da je akreditacija zajedničkih doktorskih programa od velike važnosti, kao i uspostavljanje istraživačkih grupa iz obje države.

Ambasador Timonije cijeni da je dalja saradnja u nauci i istraživanju prioritet, da postoji potreba osnivanja strukturnog programa za mogućnosti razmjene, te definisanja prioritetnih polja saradnje na nivou Univerziteta, koji mogu imati i regionalnu dimenziju. Podržava aktivnosti Univerziteta u oblasti promocije francuskog jezika i ističe da u tom dijelu postoji potreba da se snažnije poveća i uloga Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Gdin Goncalves, koji je i direktor Francuskog kulturnog centra, istakao je ulogu ovog Centra, kao institucije na koju se Univerzitet može osloniti za podršku u realizaciji aktivnosti i budućih projekata.

 

Medijske objave:

https://www.portalanalitika.me/clanak/ambasador-francuske-posjetio-univerzitet-crne-gore

    

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.