Održana panel diskusija na temu „Studentski servis“




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Studentski parlament Univerziteta Crne Gore organizovao je panel diskusiju na temu „Studentski servis. Na panelu su govorili ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta prof. dr Vesna Bratić, vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za rad Jevrosima Pejović, vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović, dok je moderator bio generalni sekretar SPUCG kolega Andrej Vukčević.

Tema panela bila je djelatnost posredovanja Studentskog servisa, prije svega, obrada tržišta studentskog rada i pronalaženje studentskih poslova koji studentima daju priliku da zarade. Veliki broj studenata tako neposrednosvojim radom i trudom, dođe do novčanih sredstava koja im omogućavaju bolji standard studiranja. To je ono za šta se zalaže Studentski parlament, zato je i današnji panel polazna osnova o studentskom servisu. Po ugledu na studentske servise iz regiona, i na modele koji već postoje koji su dio istraživanja SPUCG o načinu rada i funkcionisanja servisa, otvorena je ova priča kroz panel.

Ministarka prof. dr Vesna Bratić isakla je da  studenti treba da budu slobodni, spremni da ukažu na sve probleme sa kojima se susreću u ovom društvu. Svakako istakla je da prepoznaje značaj studentskog servisa, ali se u svom obraćanju više osvrnula da studenti trebaju da imaju svoja prava, koja će im garantovati zaposlenje i obezbjeđivanje egzistencije za njihove potrebe tokom studija i nakon završetka. Kada je u pitanju uspostavljanje studentskog servisa istakla je da je to pitanje na kome će se svakako raditi, da li kroz izmjenu postojeće legislative ili donošenje novih zakona.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za rad Jevrosima Pejović pozdravila je za osnivanje studentskog servisa i ističe da je ta ideja već postojala mnogo ranije. Ono što je istakla je da bi Zavod za zapošljavanje Crne Gore mogao biti nosilac organizovanja studentskog servisa. Osvrnula se i na sezonsko zapošljavenje, koje  je po njoj bilo značajno za sezonsko zapošljavanje naših studenata. Gospođa Pejović navodi da bi  izmjene zakona i usklađivanje legislative iziskivale mnogo vremena i da bi se na tome moralo raditi dosta dugo.

Vršilac dužnosti direktora Uprave prihoda i carina Aleksandar Damjanović ističe da je tema koju je pokrenuo Studentski parlament Univerziteta Crne Gore višestruko značajna i istu pozdravlja i vidi kao entuzijazam mladih. Svakako podsjeća da je u periodu 80 –ih godina kada je bio on student, postojao ovakav vid zapošljavanja i da je bio korisnik istog. Smatra da bi studentki servis imao veliku ulogu u današnjem sistemu studiranja i da je on kao neko ko bi ispred Uprave prihodai i carina, bio spreman da ponudi realan i prihvaljiv model poreskih olakšica prema poslodavcima. Na taj način sigurno bi smo imali postrek i stimulans za zapošljavanje studenata od strane poslodavaca. Između ostalog napomenuo je da su izmjene zakona svakako značajne, pa čak i donošenje novog Zakona koji bi regulisao ovo pitanje.

Na kraju panela postavljena su pitanja i dati komentari od strane prisutnih odnosno od Međunarodne organizacije rada, kao i Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta. Komentari se odnose na to da je osnivanje studentskog servisa ideja koja treba da dobije punu podršku i da je uporedna praksa zemalja regiona da se studentski servisi nalaze u sklopu univerziteta. Takođe da studentski servisi igraju značajnu ulogu ne samo u zapošljavanju studenata, već i u posticanju i razvoju karijernih vještina, sticanju ličnih i profesionalnih kompetencija, znanja, vještina.



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.