Naučni skup povodom 150 godina Žabljaka i 30 godina ekološke države Crne Gore




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

Naučni skup, upriličen povodom 150 godina Žabljaka kao urbanog naselja i 30 godina donošenja deklaracije o proglašenju Crne Gore ekološkom državom, juče je počeo na Žabljaku, uz učešće brojnih stručnjaka iz različitih oblasti. 

Teme sa skupa bazirane su na kulturološkim, antropogeografskim, ekološkim, turizmološkim i sociološkim problemima i perspektivama.

Naučni skup se odvija po sesijama, a pozdravne riječi uputili su rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović, dekanka Filozofskog fakulteta prof. dr Tatjana Novović i državna sekretarka za turizam mr Ivana Đurović. 

Prof. dr Vladimir Božović, otvarajući skup poslužio se Spinozinom sintagmom "Bog ili priroda" i njegovim stavom da su te dvije kategorije isto biće.

"Oslanjajući se na Spinozu ali i mimo njega, pitanja ekologije i očuvanja životne sredine su suštinski etička pitanja. Problemi koji su nastali besomučnim uništavanjem prirode imaju duhovni odnosno moralni korijen. Bog nam je u Crnoj Gori, nominalno ekološkoj državi, dao sebe na najčistiji način kroz čudesno lijepu zemlju koju besomučno uništavamo tempom i intenzitetom iznad svjetskog prosjeka", rekao je Božović.

Durmitorci, kaže on, prirodu Durmitora gledaju kao blagodet koji nije samo njihov već opštečovječanski. "Pritom savršeno razumiju navedene stavove što je u njihovom duhovnom kodu i kulturološkom nasleđu. Poznata mi je posvećenost ljudi ovog kraja u zaštiti prirode od različitih nasrtaja, sve snažnijih i vulgarnijih. Stoga, potrebna im je pomoć, naučna, stručna, kolegijalna i  ljudska, što je upravo ovaj skup", rekao je Božović.

Dugo smo, kaže Božović, kao civilizacija bili tragično zarobljeni antropocentričnom slikom svijeta u kojoj je patila priroda ali i život na sad već ranjenoj i izmučenoj planeti. Potrebno je, tvrdi on, da vratimo prvenstveno etičke, kako bi uspostavili ekološke standard."

Danas se u nekoj površnosti postavlja dilema ekonomija ili ekologija. Mislim da napretkom tehnologije ali i narastajuće svijesti o zaštiti prirode, ovo razdvajajuće može da se preobrazi u toplo I spajajuće. Moramo uspostaviti pristup da za razliku od nekadašnjeg, u kom je ekologija predlagala a ekonomija odlučivala, sad ekonomija predlaže a ekologija odlučuje. Samo tako dolazimo do punoće smisla koncepta koji popularno nazivamo održivi razvoj. Zato su velike šanse da se vratimo nekim pregaženim etičko-ekološkim vrijednostima što je izuzetna prilika za Žabljak koji slavi 150 godina svog nastanka grad u kome je Crna Gora prije 30 godina proglašena Ekološkom državom", kazao je prof. dr Vladimir Božović.


Organizatori ovog naučnog skupa su Ministarstvo ekologije i prostornog planiranja, Univerzitet Crne Gore, Opština Žabljak, LUTREX i Turistička organizacija Žabljak.  

Izvor informacije: Antena M

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.