Pozdravna riječ rektora prof. dr Vladimira Božovića brucošima




Pozdravna riječ rektora prof. dr Vladimira Božovića brucošima

Poštovane koleginice i kolege, dragi studenti, 

Dobrodošli na Univerzitet Crne Gore, u kuću znanja i kreativnosti. Hvala vam što ste odabrali nas, jer je naš zajednički dom vašim dolaskom, ukrašen  svježinom, poletom, intelektom.

Ako se kod vas možda i javlja prirodan strah od ovog koraka u novo, drugačije, imamo savjet kako da ga otklonite - posvećenim i odgovornim radom. Ne od sjutra, već od danas. I svih narednih dana, jer ”učenje je kao veslanje uzvodno, čim se prestane, odmah se kreće nazad”. 

Radujte se ostvarenim rezultatima i nikad ne posustajte pred neuspjesima, koji su često i korisni koliko i uspjesi, jer jačaju karakter i podstiču vas na dodatni napor. Taj dodatni napor je zapravo ono što stvara novu vrijednost. Uvijek tražite više i od sebe i svojih profesora. Pitajte, tragajte, odredite najviše kote za svoje ciljeve i marljivo krčite put do njih. I maštajte. Mašta, udružena sa znanjem je uzletište za velika djela. Duboko vjerujem da ste sposobni za njih, za nešto veliko i svima vidljivo čime će se ponositi vaše porodice, vaši profesori, Univerzitet Crne Gore, kao i cijela zemlja. Budite baš vi, generacija ove, po svemu izazovne 2021, koja će uz sve prepreke, oskudice, neuslovnosti, iskoračiti i učiniti Univerzitet Crne Gore vidiljivijim i poznatijim na svjetskoj univerzitetskoj mapi. 

Biti student je uzvišeno, lijepo, ali i obavezujuće. Od vas se očekuje da držite društvo budnim, da budete svjetionici slobode duha, misli, riječi i djela. 

Dragi studenti, 

Pored nastavnih obaveza, vas čeka period života koji je riznica najljepših uspomena. Stoga, budite otvoreni za druge, solidarni, njegujte prijateljstva, jer je to jednako važan dio studentskog života, kao i onaj koji se tiče nastavnih i ispitnih obaveza. 

Radujem se što ćemo, oslonjeni jedni na druge, provesti naredne godine u izobilju znanja i ljepoti kreativnog duha.

Prof. dr Vladimir Božović

Medijske objave:

https://www.cdm.me/drustvo/bozovic-biti-student-je-uzviseno-lijepo-ali-i-obavezujuce/

https://www.in4s.net/prof-dr-vladimir-bozovic-brucosima-biti-student-je-uzviseno-lijepo-ali-i-obavezujuce/

https://www.portalanalitika.me/clanak/bozovic-ucenje-je-kao-veslanje-uzvodno-cim-se-prestane-krece-se-nazad

https://www.dnevne.me/Dru%C5%A1tvo/-/bozovic-uvijek-trazite-vise-i-od-sebe-i-svojih-profesora-pitajte-tragajte-27-09-2021-08-57-00

 



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.