Centralna univerzitetska biblioteka rekonstruisana u skladu sa najsavremenijim standardima




Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore
Univerzitet Crne Gore

 

Rektor Univerziteta Crne Gore prof. dr Vladimir Božović i prorektor za nastavu prof. dr Veselin Mićanović posjetili su  rekonstruisane prostorije Centralne univerzitetske biblioteke, u zgradi tehničkih fakulteta u Podgorici, u čiju rekonstrukciju je Univerzitet investirao 111. 439,68 eura.

Mr Nevena Mašanović sa Arhitektonskog fakulteta UCG, koja je bila zadužena za realizaciju projekta, objasnila je da je rekonstrukcija bibliotečkih prostorija bila zahtjevna zbog nagomilanih problema usljed dugogodišnje eksploatacije prostora, te da su realizovane aktivnosti biblioteku sa čitaonicom i pripadajućim prostorijama (čajna kuhinja i santarni prostori), svrstale u red biblioteka uređenih po najsavremenijim svjetskim standardima.

Radovi su podrazumijevali temeljnu zamjenu termotehničkih instalacija (grijanje, hlađenje i ventilacija), zamjenu instalacija jake i slabe struje, kao i vodovodnih instalacija, zamjenu bravarije, radove na hidroizolaciji ravnih djelova krova iznad  prostorija, kao i veći broj završnih građevinsko-zanatskih radova (stolarski, gipsarski, molerski). Izrađen je i kompletan namještaj i mobilijar, kako za potrebe studenata, tako i za zaposlene.

Vođeno je računa o potrebama osoba sa invaliditetom, te su, u okviru rekonstrukcije enterijera, uz adekvatan mobilijar, kompjutersku i drugu IT opremu, ugrađena senzorska vrata sa dvostranim otvaranjem.

Ugradnjom pleksiglasa između korisničkih mjesta omogućen je individualan rad u čitaonici, koji će, u vremenu globalne pandemije, obezbijediti i optimalno poštovanje mjera i preporuka za sprečavanje širenja pandemije.

Sva računarska oprema zamijenjena je novom, a osim toga implementiran je tzv. info kios i skener A0 formata, kao dodatna IT oprema, koja će korisnicima omogućiti najoptimalnije uslove za učenje i rad.

Rektor Božović i prorektor Mićanović su posjetilili i rekonstruisane i opremljene kancelarijske prostore za bibliotečko osoblje, koje je izrazilo zadovoljstvo realizacijom radova i poboljšanim uslovima rada.

U razgovoru sa direktorkom Centralne univerzitetske biblioteke mr Bosiljkom Cicmil, razmatrane su i nove mogućnosti za poboljšanja bibliotečke djelatnosti na Univerzitetu Crne Gore.  

 

FOTO

 

Medijske objave:

https://www.dnevne.me/Dru%C5%A1tvo/-/centralna-univerzitetska-biblioteka-rekonstruisana-u-skladu-sa-najsavremenijim-standardima-09-10-2021-10-41-03

https://www.aktuelno.me/crna-gora/renovirana-univerzitetska-biblioteka/

https://gradski.me/centralna-univerzitetska-biblioteka-rekonstruisana-u-skladu-sa-najsavremenijim-standardima/

https://www.portalanalitika.me/clanak/centralna-univerzitetska-biblioteka-rekonstruisana-u-skladu-sa-najsavremenijim-standardima

https://www.in4s.net/centralna-univerzitetska-biblioteka-rekonstruisana-u-skladu-sa-najsavremenijim-standardima/

https://www.antenam.net/drustvo/217248-renovirana-univerzitetska-biblioteka

https://kodex.me/clanak/242754/centralna-univerzitetska-biblioteka-rekonstruisana

http://crnogorskiportal.me/sadrzaj/6130

 

 

 

 

Dokumenti



Ne propustite nijednu važnu vijest, pretplatite se na vijesti Akademski forum.